Появи се поддръжка за наблюдение на температуерите при видео картите GeForce GTX 900, когато се използва Nouveau

0
15
NVIDIA GPU


При затворения драйвър на Nvidia за Linux е възможно наблюдението на температурите дори и за най-новите видео карти, но при отворения драйвър досега нямаше поддръжка за GeForce GTX 900 серията.

Karol Herbst е добавил малка кръпка, разширявайки Nouveau кернел драйвъра, за да може той да съобщава температурите за картите на Nvida от GeForce GTX 900 „Maxwell2“ серията.

При затворения драйвър на Nvidia това е възможно за всеки новоизлязъл чип на компанията, но потребителите на Linux, които са решили да използват отворения вариант на драйвъра Nouveau и не искат поради някаква причина да инсталират официалния драйвър на Nvidia, очевидно ще трябва да изчакат още малко, ако имат по-нов модел карта.

За съжаление промяната идва твърде късно и няма да може да намери своето място в следващата версия на Linux Kernel 4.13, защото при DRM-Next вече не се приемат нови промени, но е приет при Nouveau DRM от Ben Skeggs и ще можем да я видим при Linux Kernel 4.14.

Засега обаче Nouveau не поддържа re-clocking при Maxwell2, така че потребителите няма защо да се тревожат за температурите си, при положение че видео картите им ще бъдат използвани на стокови честоти.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Майкрософт публикуваха Windows 10 Redstone 5 (Fall 2018) Build 17713