Преди да ъпдейтнете до Windows 10 Mobile помислете пак

0
37
Майкрософт най-сетне признаха


Windows 10 ъпдейтите започнаха да идват за съвместимите устройства с Windows 8.1 Този път от Microsoft обещават да не са толкова настоятелни, както при десктоп машините.

С времето бяха оправени доста бъгове, пооправено е и бързодействието в известна степен, но въпреки това ъпгрейдът към Windows 10 Mobile означава загуба на функционалност за някои потребители и това важи и дори за моделите, които идват инсталирани с него, където операционната система също е недовършена.

За бизнеса например загубите са в две категории – ентърпрайз функциите като Data Protection Under Lock липсват. Също така липсват функциите на файловете, които биват управлявани от MDM сървъри. Потребители, които досега не са имали права да споделят и записват файлове, ще имат такива в Windows 10 Mobile. Много компании разчитат на DRM, за да заключват различни права на документи, например като адвокатски кантори, по-добре да задържат и да не ъпгрейдват. И колкото и нелепо да е Windows 10 Mobile не може да отваря .EML файлове. Устройство, което е било ъпгрейднато до новата мобилна операционна система ще спре да синхронизира различните задачи в Exchange, което и до сега не правеше много добре, ако трябва да бъдем честни.

За крайния потребител като голяма загуба се отчита липсата на интеграция със социалните мрежи, Cortana е недовършена, дори по-лошо – довършена е наполовина и ще спре да търси из устройството, нотификациите няма да работят в контактите. Пълен списък с функциите, които изчезват можете да видите тук.

(Дори и линкът им не работи като хората, ще трябва ръчно да преминете към мобилните устройства, защото въпреки че е избрана мобилната секция и това се отразява в структурата на линка, той все пак води към десктоп PC секцията.)

От Microsoft съобщават, че ентърпрайз потребителите могат да отложат ъпдейтите, но след това добавят, че срокът, в който ще може да се върши това е ограничен.

Прочетете още:  От Microsoft удължават срока при процесорите на Intel Skylake за Windows 7 и Windows 8.1

Разбира се има и подобрения. Например Edge е станал малко по-бърз, приложението Maps е по-добро, след като от Microsoft чуха потребителите си, че не искат всеки път да ходят до горната част на екраните си, особено при днешните големи дисплеи. Това се случи с последния ъпдейт, а нововъведенията можете да видите тук.

Дългото владение на Steve Sinofsky, бивш президент на Windows Division при Microsoft, остави компанията в хаос и те трябва да създават приложения за три платформи – Windows 8 за десктоп, RT и Windows Phone. Всъщност някой все още спомня ли си за Windows RT??? От Microsoft изгубиха една година в чудене каква основа да изберат за кода на Windows Mobile и накрая избраха същия код. Повече от 20 месеца не е имало major ъпдейт. Плачевен резултат. Екстри като Rooms бяха изоставени отдавна.

Повече от очевидно е, че към момента Windows 10 Mobile е всичко друго, но не и завършен и има да извърви много път докато стане такъв. И въпреки че днес е що-годе стабилен, цялата тази история се отразява на имиджа на операционната система и на цялата компания.

Дори и на Microsoft е ясно, че те са загубили отдавна войната в мобилния сегмент и нямат шанс за нещо повече. Цялата работа е, че те се опитват да отговорят на заплахата от Remix OS или с две думи Android при десктопите. Над милиард души ще изберат таблетите за свои устройства в следващия период и на почти 100% от тези таблети ще има инсталиран Android. За Microsoft вече няма полезен ход, освен просто да участват в ARM играта и те правят това с Windows 10 Mobile.

0/5 (0 Reviews)