Преди да инсталирате ъпдейта за iOS 10.3 е добре да си направите бекъп

0
20
Преди да инсталирате ъпдейта за iOS 10.3 е добре да си направите бекъп


Преди да инсталирате ъпдейта за iOS 10.3 е добре да си направите бекъп, защото въпреки че изглежда малък ъпдейт, той носи със себе си една голяма промяна.

Ъпдейтът iOS 10.3 се очаква да дойде още преди да е изтекъл този месец и въпреки че изглежда малък, той носи със себе си една голяма промяна.

В iOS 10.3 от Apple сменят файловата система HFS+, която служи вярно 30 години. Новата файлова система, която ще замести HFS+ се казва Apple File System и представлява голям скок спрямо стария си предшественик.

Apple File System предоставя оптимизации за SSD, по-добри времена за time stamping, като от Apple твърдят, че е времето е свалено до наносекунда, по-добро криптиране и множество подобрения по оптимизиране спестяването на пространството.

От Apple възнамеряват да мигрират абсолютно всички устройства към Apple File System, които използват iOS, macOS, watchOS и tvOS.

Като проблем се явява фактът, че двете файлови системи не са взаимно съвместими и веднъж щом обновите с новия 10.3 за iOS и преминете към Apple File System, няма никакъв начин да се върнете отново към HFS+, освен да изтриете цялата си информация и да форматирате.

При ъпдейта всеки един файл, който се е намирал на старата файлова система ще бъде конвертиран, за да може да работи с новата файлова система.

И докато можем да сме сигурни, че от Apple са се погрижили процесът да минава безпроблемно, то при подобни операции винаги могат да възникнат непредвидени проблеми.

Ако нещо се обърка по време на ъпдейта или конвертирането на файловата система и файловете, е напълно възможно да загубите всичката си важна информация.

Прочетете още:  Windows 10 премина бариерата от 25%

Именно затова ви съветваме преди да пристъпите към ъпдейт, да си направите бекъп на файловете и на важната информация.

А ето как да направим бекъп на iPhone, iPad, iMac и пр.:

Единият начин за бекъп е посредством iTunes. Когато сте в iTunes натиснете на бутона с формата на телефон в левия ъгъл, след което натиснете Backup Now вдясно. Системата ще ви попита дали искате криптирате бекъпа си и ще ви попита за парола. След това остава само да изберете желаното устройтво за бекъп и да натиснете Ok.

Друг лесен начин е посредством iCloud Backup. Когато си направите профил в iCloud, ще получите 5GB свободно място безплатно. Ако мястото не ви стига, винаги можете да доплатите за допълнително пространство.

Бекъпът с iCloud Backup става много лесно – просто отидете на Settings->iCloud->Backup.

0/5 (0 Reviews)