Преминаването към Windows 10 е опасно за Мюнхен

0
922
Мюнхен вече работи по преминаването към продукти на Майкрософт


Мюнхенската Зелена партия предупреждава, че преминаването на Мюнхен към Windows 10 е опасно, предвид скорошните атаки на WannaCry.

От партията изразяват мнение, че преминаването към Windows 10 би бил доста странен ход, ако се оставят всички минуси и се говори само по отношение за сигурността.

Както ви съобщихме по-рано тази година, в Мюнхен новото правителство гласува за миграция от Linux към Windows до 2020-та година за градската администрация, въпреки всички минуси от това начинание и прозиращите лобистки интереси на новия кмет, който е горещ привърженик на Windows и който обеща още преди изборите, че ако дойде на власт, ще работи здраво, за да премахне Linux.

Предложението беше направено от партиите Християнсоциален съюз (CSU) и Социални демократи (SPD). Множество организации, включително и доставчика на IT услуги в Мюнхен алармират, че нищо не налага тази миграция и тя не е подкрепена с никакви аргументи.

Напротив, всички аргументи работят в полза на изградената вече система, при която се използва собствено разработена Linux дистрибуция, наречена LiMux и която е базирана на GNU/Linux дистрибуцията Ubuntu.

От The Document Foundation са изчислили, че само за миграцията ще са необходими около 90 милиона евро, които ще бъдат взети от данъкоплатеца, за да се задоволят Windows пристрастията на Дитер Райтер, както и да се защитят интересите на Майкрософт, което е недопустим ковфликт на интереси.

В същото време само за три години, след като градът е преминал напълно към Linux, на данъкоплатеца са спестени около 11.7 милиона евро. Разбира се, освен по финансовата част, въпроси бяха повдигнати и по отношение на сигурността, която не е силната страна на Windows.

Прочетете още:  Вече можете да създадете ваша компютърна конфигурация посредством симулатор (видео)

Въпреки всички доводи относно безсмислието на такъв ход, след малко повече от месец след като беше направено предложението, новото лобистко мнозинство одобри официално миграцията към Windows 10.

Сега, след невижданата по размерите си ransomware атака на криптовируса WannaCry, както и последвалите го след това още по-сложни и опасни вируси, от мюнхенската Зелена партия отново повдигат въпроса за сигурността при осъществяването на този експеримент.

В свое официално изявление от партията изявяват мнение, че ще бъде много странно да се подмени работеща, сигурна и стабилна операционна система с операционна система, която е известна със своята уязвимост и е главна цел на кибер престъпниците.

„Особено важно е да намалим риска от подобни атаки възможно най-ниски нива,“ казват от партията.

Към момента администрацията в Мюнхен е заета с анализиране на това колко време ще отнеме създаването на софтуер за Windows 10, който ще се използва от служителите, а след това ще има ново, трето по ред гласуване на решението.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments