Препоръчана от Mozilla добавка събира потребителска история на посетените страници

0
17
Препоръчана от Mozilla добавка събира потребителска история на посетените страници

Немският независим специалист по сигурността, блогър и разработчик на uBlock Origin – Майкъл Кукец, изнесе тревожна информация относно препоръчана от Mozilla добавка за техния интернет браузър Firefox. Оказва се, че добавката Web Security събира информация за посетените от потребителите страници, при това без тяхното знание.

Предназначението на тази добавка е да ви предпазва от фалшиви и подправени сайтове, от малуер, фишинг и пр., защитавайки и вашите данни. Приставката е инсталирана от близо 223 хил. потребители и този факт не е случаен – тя е препоръчана лично от фондацията Mozilla в официалния им блог миналата седмица, където тя е определена като ключова за вашата онлайн сигурност. Web Security намира място в списъка с препоръчани приставки за сигурност и защитаване на поверителността.

Първоначално странното поведение на приставката е било установено от разработчика Реймънд Хил, който също участва в uBlock Origin проекта. Той вижда, че когато е инсталирана Web Security, е налична активност към IP адреса http://136.243.167.73. След като е направил откритието, Хил отбелязва, че се събира информация и призовава някой да разнищи случая.

Малко след това Кукец публикува блог пост, в който обяснява, че е открил същото странно поведение от страна на тази приставка. Потребител от блога му е успял да декодира събраната от Web Security информация и точно тогава се установява, че всъщност се събира историята на посещенията на потребителите, която се препраща към немски сървър.

За една добавка, която се опитва да ви защити от зловредни сайтове и малуер е напълно нормално да следи какви сайтове посещавате и да ги класифицира в своеобразна база данни, но специалистите са установили, че тя не събира само адресите, а събира информация и за това по какъв начин потребителите са отишли от стар адрес към нов адрес, а също така следи и техните навици в Мрежата.

Прочетете още:  Майкрософт обясняват защо Windows 10 October 2018 Update трие файлове

Към момента приставката Web Security е премахната от официалния блог, но все още не е забранена. Обикновено при такива случаи специалистите от фондацията провеждат серия от тестове, които да докажат или отхвърлят действия, които не са приемливи, което да реши окончателната ѝ забрана. Очаква се приставката да бъде премахната от официалния магазин съвсем скоро.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments