Превърнаха смартфон в лаборатория, която работи с голяма точност

0
37
Превърнаха смартфон в лаборатория

Снимка: wsu.edu

Специалисти създадоха мини лаборатория от смартфон, която може да помогне за разкриването на различни инфекции и да се окаже полезна за много хора в отдалечени и бедни райони. Както съобщават от Вашингтонгския университет, мини лабораторията дава резултати, близки до тези на конвенционалните лаборатории.

Направени са били тестове на 771 проби, заразени с вируси и бактериални инфекции, като смартфон лабораторията е дала грешки само в 1% от случаите. Конкретно това означава, че тя дава точност от 97 до 99.9%. Това е много добър резултат, имайки предвид ниската цена на смартфон лабораторията, която е изработена от части, струващи около $50. Тази цена може да падне допълнително при започване на масово производство.

Смартфон лабораторията е с размер на човешка ръка и се състои от четец и камера, която заснема пробите, които след това биват анализирани от специален софтуер, който преценява дали има инфекция или не. Специалистите, създали устройството вярват, че мини лабораторията ще доведе до по-бърз и ефективен начин за диагностициране и лечение на различни видове болести.

Тя може да бъде в помощ в отдалечени области, където пробите обикновено трябва да се изпращат далеч, за да бъдат изследвани, а също така може да е много полезна на учени, които са изпратени в огнища на вируси, където средата е изключително динамична и трябва да се действа много бързо.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Chromium-базираният Edge на Майкрософт може да използва два енджина
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments