При Firefox 66 ще бъде налично блокиране на автовъзпроизвеждане на звук от уеб сайтовете

0
26
Наличен е Mozilla Firefox за Windows 10 on ARM

От версия 66 на интернет браузъра Mozilla Firefox ще бъде налично блокиране на автовъзпроизвеждането на звука от различни уеб сайтове, които използват тази практика и тази функция ще е включена по подразбиране, съобщава Geschätzte Lesedauer в блог пост.

При новата функция възпроизвеждането на звука ще се случва само след изричното съгласие на потребителя, което означава, че сайтовете, които използват автоплей за възпроизвеждане на различни мултимейдийни файлове вече няма да успяват в своето начинание. Съгласието на потребителя ще се взема с натискането на бутон или с клик върху някой видео клип.

Тук обаче има една малка особеност – блокирането за автоматично възпроизвеждане на звук при Firefox 66, която версия се очаква на 19-и март тази година, ще бъде налично само за около 25% от потребителите. Седмица след това функцията ще е достъпна за 50% от потребителите и ако през следващите две седмици не се установят сериозни проблеми, ще бъде пусната за всички.

Ако някой потребител не е доволен от подобно развитие на събитията, то той винаги може да пусне функцията ръчно, при това по много лесен начин. Трябва да напише в лентата за адреси about:config, да направи търсене за media.autoplay.allow-muted и да промени стойността от 0 на 1.

От Mozilla са се погрижили и да бъдете уведомени, че звукът за конкретен сайт е блокиран. Това ще се случва с изскачащ прозорец, в който освен, че ще бъдете уведомени за предприетото действие по блокирането на автоматичното възпроизвеждане, ще получите и опция го изключите само за този сайт, като функцията ще продължи да бъде включена за останалите подобни сайтове.

При Firefox 66 ще бъде налично блокиране на автовъзпроизвеждане на звук от уеб сайтовете 11

Ако случайно сте объркали в избора си, то лесно можете да изчистите преференциите за конкретен сайт като натиснете бутона При Firefox 66 ще бъде налично блокиране на автовъзпроизвеждане на звук от уеб сайтовете 12, който ще отвори контролния център, откъдето можете да изтриете настройките.

При Firefox 66 ще бъде налично блокиране на автовъзпроизвеждане на звук от уеб сайтовете 13

Предвидена е и възможност да добавите списък от сайтове, на които разрешавате да възпроизвеждат автоматично аудио като цъкнете на хамбургер бутона При Firefox 66 ще бъде налично блокиране на автовъзпроизвеждане на звук от уеб сайтовете 14 и изберете Preferences->Privacy & Security->Permissions->For websites that autoplay sound->Exceptions.

За да позволите или забраните автоматичното възпроизвеждане за всички сайтове отново натиснете хамбургер бутона При Firefox 66 ще бъде налично блокиране на автовъзпроизвеждане на звук от уеб сайтовете 14 и изберете Preferences->Privacy & Security->Permissions->For websites that autoplay sound изберете падащото меню и изберете Allow Autoplay или Don’t Autoplay според предпочитанията ви. Вашият избор ще бъде приложен за всички сайтове и медия.

Прочетете още:  Излезе финалната стабилна версия на Linux Mint 18.1 "Serena" KDE Edition. Линкове за сваляне.

Повече полезна информация относно настройките за блокиране на автоматичното възпроизвеждане на медия от уеб сайтовете можете да научите тук.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments