Приложението Torrenty за Windows 10 е премахнато, след като е установено, че сваля Adware

0
67
Приложението Torrenty за Windows 10 е премахнато


Приложението Torrenty за Windows 10 беше премахнато, след като Ed Bott от Zdnet съобщи, че то сваля adware, след като бъде инсталирано.

Torrenty е приложение за торенти за Windows 10, което използва BitTorrent протокола, което беше налично в Windows Store. Приложението се появи преди няколко месеца, но според Bott е извършвало зловредните си действия само през последните няколко седмици.

Bott обяснява, че веднага след като се инсталира чиста версия на Torrenty приложението казва, че има чакащ един ъпдейт, въпреки че версията е най-новата. При натискането на бутона със съобщението Torrenty отваря браузъра по подразбиране и сваля автоматично файл, без да пита потребителя. Bott е пробвал с различни браузъри като Edge и Google Chrome и резултатът е бил същият.

С Mozilla Firefox това не е било възможно, защото от Mozilla вече са приложили уебсайта, от който се сваля файла в черен списък и излиза съобщение Reported Unwanted Software Page!, предпазвайки потребителите от вредните файлове.

Bott казва, че файлът, който се е свалил при него се е казвал Setup.exe и след бърза проверка с VirusTotal се оказало, че 24 от общо 56-те енджина са оприличили файла като adware.

Стартирайки файла Setup.exe се инсталира друг торент клиент BitLord, заедно с добавката за браузър PremierOpinion, която е известна с това, че отваря множество реклами, докато потребителят е в интернет, а също и със спам съобщения за различни събития.

Страницата, от която се сваля файлът е ezsoftdownloads.com и при отварянето ѝ не се вижда никакво съдържимо, което е често използван способ за скриване на опасно съдържимо.

Прочетете още:  Facebook пускат 3D снимки в News Feed

От Microsoft са премахнали приложението от Windows Store

0/5 (0 Reviews)