Проблем с BCache в Linux Kernel 4.14 може да повреди файловата ви система

0
900

Потребители на GNU/Linux дистрибуцията Gentoo преди два дни са открили регресия в ядрото на Linux, версия 4.14, която може да предизвика повреждане на файловата система при използване на механизма BCache за кеширане на данни, при който бързи флаш дискове, като SSD диск например, се използва като кеш за един или няколко по-бавни хард дискове.

Проблемът се състои в това, че при Linux Kernel 4.14 в I/O блоковата система вече има ново поле bi_partno, на мястото на използвания досега метод за кодиране на данни в полето bi_bdev, в структурата bdev->bd_contains.

Функцията __bio_clone_fast е била адаптирана за копиране на информация за диска, но се получава така, че не обработва коректно информацията за дяловете, ако се използва BCache.

По този начин, в зависимост от текущите настройки, при четене на BSache се получават некоректни данни, но освен това могат да бъдат предизвикани и невъзстановими повреди на файловата система, като не е изключено проблемът да се появи и при други блокови системи, а не само при I/O.

Само два дни по-късно в git хранилището на Линус Торвалдс вече е налична кръпка за проблема, която ще бъде включена във версия на ядрото 4.14.2.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Teamviewer 13 PPA за Linux Mint 18/Ubuntu 16.04