Продадоха част от опера за половината сума от първоначално договорената по сделката

0
30
Бразърът Opera вече предлага безплатен VPN и при Android


Четири години отне на Opera да си намери нов собственик.

Слухове за това, че opera ще бъде продадена се появиха още през 2012-та година, когато повечето пазарни анализатори считаха, че Facebook ще се намесят на пазара при браузърите и ще се съревновават с останалите играчи.

Слуховете така и не се потвърдиха, но от Opera постоянно даваха знаци, че търсят добра сделка, а китайските купувачи бяха единствените, които отправиха официална оферта. От 2012-та година, когато излязоха за пръв път тези слухове, Opera смени своя енджин с Blink и вече е базирана на Chromium, като дори изгуби един от основателите си, който се отцепи и започна да развива собствен браузър наречен Vivaldi.

По-рано днес от Opera обявиха сделка за закупуването на дял от компанията, която е на стойност от 1.2 млрд. долара Купувачът е конгломератът от три големи компании „Golden Brick Silk Road (Shenzhen) Equity Investment Fund II LLP“, в който участват Qihoo 360, които имат свой браузър, инвестиционната компания Yonglian и компанията за игри Kunlun. Сделката обаче не беше одобрена от регулаторните органи и китайците ще закупят само някои части от Opera, като цената пада наполовина – $600 млн.

Групата ще получи контрол над 20.09% дял от nHorizon, където от Opera имат инвестиции, а също така ще придобият и лицензионният бизнес на Opera извън Opera TV. В сделката не са включени Opera Apps & Games, Opera Mediaworks и Opera TV, които остават под контрола на норвежците.

Според Opera оставащите активи са донесли приходи от $467 за миналата 2015-та година, с чиста печалба от $74 млн. преди облагане с данъци. Продадените активи в същото време са имали приходи от $149 млн. за миналата година и $34 печалба.

Прочетете още:  В Ubuntu 17.10 използването на Bluetooth става повече от лесно (видео)

Двете страни очакват сделката да бъде приключена във втората половина на третото тримесечие на 2016-та година, докогато ще чакат одобрение от регулаторните органи. Сделката в първоначалния ѝ вид за $1.2 млрд. не получи такова одобрение, като засега не е ясно дали китайски или американски власти не стоят в дъното на отказа, защото са против продажбата.

Lars Boilesen, който е CEO на Opera ще остане такъв и на двете компании до 31-ви декември 2016-та, а след това ще бъде CEO само на оставащите части в Opera. Според условията на продажбата името Opera също е част от сделката и останалите незакупени части на Opera ще трябва да си намерят ново име 18 месеца, след като сделката бъде финализирана.

0/5 (0 Reviews)