Proton – Windows игри при Linux. Новини и нови версии. Версия 3.16 Beta е тук

0
923
Proton Wine Steam Linux игри

Proton е проект на Valve, който използва модифицирана версия на Wine за игране на Windows игри при Linux посредством новата им услуга Steam Play в Steam. Това означава, че потребителите ще могат с един клик да играят заглавията от официалния списък, без нуждата да се занимават да настройват Wine или DXVK.

Разбира се, могат да се играят и заглавия, което не са официално поддържани, което е въпрос на една настройка в Steam Play, а шансът тези игри да работят безпроблемно е много голям, защото разработчиците постоянно подобряват Proton и работят в тясно сътрудничество с проекта Wine.

Този проект има още едно преимущество пред Windows – множество по-стари игри вече са несъвместими с новите версии на Windows, но въпреки това те могат да се играят без никакви проблеми и с много добро представяне при Linux.

Proton Steal Play Linux gaming

Тук ще ви запознаваме с новините около проекта Proton и новостите, които разработчиците на Proton постоянно предлагат на нашето внимание във версиите 3.x.

Излезе актуализирана версия на Proton 3.16 Beta за Steam Play

От Valve, в сътрудничество с различни разработчици, включително и CodeWeavers, които разработват CrossOver, хвърлят големи усилия при Steam Play и преработената версия на Wine, която носи името Proton.

В резултат на тези усилия при нас е актуализирана версия на Proton 3.16 Beta за Steam Play, при която са поправени различни проблеми и е добавена поддръжка за DXVK 0.90, в която е имплементирано новото разширение VK_EXT_transform_feedback, позволяващо използването на Stream Output.

За да могат обаче потребителите да използват Stream Output трябва да имат подходящи драйвъри и да приложат кръпка за Wine. Потребителите на Nvidia трябва просто да инсталират vulkan-beta драйвъра, но потребителите на Intel и AMD трябва да компилират сами графичния пакет Mesa със специални пачове.

Други съществени промени при Proton 3.16 Beta са поправяне на проблеми при Unreal Engine 1 игрите, когато се използва Alt+Tab, PROTON_USE_WINED3D11 вече се казва PROTON_USE_WINED3D, за да подскаже, че тази променлива засяга не само Direct3D 11, а много повече, DXVK отново се компилира като Windows DLL, за да се избегнат несъвместимостите със Steam runtime, което поправя проблеми със сривания при някои Direct3D 11 игри.

Повече информация можете да научите от официалния анонс.

Новата версия на Steam Play Proton за игра на Windows игри под Linux идва с много полезни функции

От Valve, в сътрудничество с различни разработчици, включително и CodeWeavers, които разработват CrossOver, хвърлят големи усилия при Steam Play проекта и преработената версия на Wine, която носи името Proton.

Когато проектът беше обявен официално, броят на поддържаните от Steam Play игри беше под 30. Сега, само за два месеца списъкът набъбна до неверятните почти Windows 2700 игри, които могат да се играят и под Linux! Като добавим и наличните над 5000 нейтив игри, списъкът се оформя като доста впечатляващ.

От Valve работят повече от усърдно за увеличаването на този списък и ето, че тук е поредната бета версия на Proton 3.16-4, която носи със себе си редица важни подобрения и поправки. Разработчиците са добавили вградена поддръжка за основните шрифтове на Windows (corefonts), което ще предотврати проблемите с липсващ текст при някои игри, а също така и сривания на други, поради липсата на тези шрифтове до момента.

Добавена е имплементация за Direct3D игрите (DXVK и wined3d), която докладва NVIDIA видео картите като такива на AMD, за да се предотвратят опитите на игрите за зареждане на специфични за Windows NVIDIA библиотеки, което понякога води до сриване и/или лошо представяне на игрите.

Значително е подобрена Steamworks съвместимостта. Това най-малко ще поправи мрежовите проблеми при играта SOULCALIBUR VI, когато е стартирана чрез Steam Play. Допълнително е актуализиран OpenVR SDK, поправени са различни проблеми с мишката, поправени са проблемите с клавиатурата при игрите от поредицата S.T.A.L.K.E.R.

Пълния списък с промените можете да намерите в официалния анонс.

Valve пуснаха Steam Play Proton 3.16-5 Beta. Идва с преработено аудио и поддръжка за нови 29 игри

От Valve пуснаха поредната пета бета на Steam Play Proton 3.16, която идва с изключително вълнуващи промени. От компанията продължават със своите невероятни усилия в посока на Linux гейминга и с всяко ново издание на Proton, което е модифицирана версия на Wine, постоянно предоставят все повече изненади на Linux потребителите.

Прочетете още:  Подобряване на сигурността при при Linux Kernel 4.16: затяга се контролът на достъпа до /dev/mem/

Най-голямата новина версия 3.16-5 издание е чисто новата XAudio2 имплементация. FAudio е изключително интересен проект, който се използва като нейтив библиотека, предоставяйки XAudio2/X3DAudio/XAPOFX/XACT3 имплементация на Windows вариантите в DirectX, което трябва да намали прболемите със звука максимално.

Благодарение на FAudio в Steam Play Proton 3.16-5 вече е налично по-високо качество на звука за игрите, които използват XAudio2, налични са ефекти за обработване на звука, а също така и volume mixing, които функции липсваха в старите версии.

В новото издание DXVK е обновен до последната официална налична версия 0.93, направени са големи подобрения за съвместимостта при Unity VR за игрите, при които се използва DXVK, като например Job Simulator и SUPERHOT, налични са поправки за PulseAudio за специфичен хардуер, подобрена е поддръжката за Chromium-базирани браузъри, за разработчиците е добавена поддръжка за Vagrant, което прави по-лесен процеса по създаването на Proton виртуални машини.

Както вече споменахме Steam Play Proton 3.16-5 идва с допълнителни нови 29 игрови заглавия, които се поддържат официално, с което списъкът нараства до 3168 заглавия към момента на писането на статията. Новите добавени Windows игри, които ще можете да играете безпроблемно и на Linux са:

AstroPop Deluxe, Stronghold HD, Puzzle, Agent 2, BEEP, Botanicula, Lords of Shadow – Ultimate Edition, Solstice, 20XX, Crash Dive, Football Tactics & Glory, Mushihimesama, Rusty Lake Hotel, Apocalipsis, Long Gone Days, Roots.

SYMMETRY, Final Hour, Subsurface Circular, Ruined World, Tactical Monsters Rumble Arena, A Case of Distrust, Rusty Lake Paradise, Dragon Cliff, Infinos Gaiden, Meteor 60 Seconds!, Objects in space, O.C.D. – On Completeness & Dissonance, Anime Dress Up, Mad Tower Tycoon.

Пълния списък с промените при версия 3.16-5 Beta можете да прегледате тук.

Излезе Proton 3.16-6 Beta за стартиране на Windows игри в Linux

От Valve публикуваха Proton 3.16-6 Beta с някои важни подобрения. Proton е собствена версия на Wine, която от Valve разработват за своето ново начинание Steam Play, с което предлагат на Steam потребителите Windows игри на Linux потребителите, при това без нуждата да настройват каквото и да било.

Реално за тях няма никаква разлика, просто натискат бутона Play и играят, а всички настройки се извършват автоматично от Steam.

Proton включва в себе си реализация на DirectX 11 под формата на DXVK и на DirectX 12 по формата на VKD3D, които работят чрез транслиране на DirectX извикванията към Vulkan API.

Освен всичко друго Proton предоставя на геймърите и подобрена поддръжка за контролери, поддръжка за пълен екран, която е независима от възможностите на играта и това какви резолюции предлага тя, а в сравнение с чистата версия на Wine тук се предлага и подобрено бързодействие при игрите, които изискват повече нишки от процесора.

Текущата версия 3.16 е базирана на Wine 3.16 и в последното си малко шесто издание носи със себе си различни подобрения. Добавена е поддръжка за последната версия на DXVK 0.94. С тази нова версия на DXVK се решават множество проблеми при различни игри, а разработчиците съобщават, че заглавията Middle-earth: Shadow of War и Dishonored 2 вече вървят с Proton 3.16-6.

Добавена е поддръжка за gnutls 3.0+, която ще реши множество мрежови проблеми при различни игри като HELLDIVERS, Eve Online и DOOM (2016). Наравно с това са налични и други мрежови поправки, които вече позволяват на игрите Hitman 2 и Metal Gear Solid 5 да бъдат играни онлайн. Добавена е поддръжка за конфигуриране на LARGE_ADDRESS_AWARE, което ще помогне на някои игри, на които не им достига оперативна памет като Bayonetta.

Изданието 3.16-6 идва и с подобрена поддръжка на XAudio2 API под формата на FAudio. Това е проект, който се използва като нейтив библиотека, предоставяйки XAudio2/X3DAudio/XAPOFX/XACT3 имплементация на Windows вариантите в DirectX, което трябва да намали прболемите със звука максимално.

Повече подробности относно версия 3.16-6 Beta можете да видите в официалния анонс.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments