Proton – Windows игри при Linux. Новини и нови версии. Версия 4.2 е тук

0
920
Proton Wine Steam Linux игри

Proton е проект на Valve, който използва модифицирана версия на Wine за игране на Windows игри при Linux посредством новата им услуга Steam Play в Steam. Това означава, че потребителите ще могат с един клик да играят заглавията от официалния списък, без нуждата да се занимават да настройват Wine или DXVK.

Proton Steal Play Linux gaming

Тук ще ви запознаваме с новините около проекта Proton и новостите, които разработчиците на Proton постоянно предлагат на нашето внимание във версиите 4.x.

Valve анонсираха Proton 4.2 с подобрен FAudio и поддръжка за най-новия DXVK

От Valve пуснаха нова версия на тяхната персонализирана версия на Wine, известна с името Proton и която се използва в Steam Play за играене на Windows игри при Linux в Steam.

Както показва и версията в името Proton 4.2 вече е базиран на последната версия на Wine от серията 4.x и по-конкретно Wine 4.2. Разработчиците на Proton съобщават, че между двете версии са направени над 2400 подобрения, а 166 кръпки са слети към основния код или са били премахнати, ако не са били необходими.

При новата версия 4.2 имаме още актуализация на FAudio до версия 19.03-13-gd07f69f, което ще реши множество звукови проблеми, вече се използва DXVK 1.0.1, при която версия са поправени различни проблеми и от които Proton също ще се възползва.

Допълнително са поправени мрежовите проблеми при игрите NBA 2K19 и NBA 2K18, поправено е поведението на курсора на мишката при някои игри, включително и Resident Evil 2 и Devil May Cry 5, хакът за пълен екран вече работи и с GDI-базирани заглавия, поправен е проблемът с дублирането на контролерите при играта RiME и други игри, използващи SDL2 и още.

Пълния списък с промените можете да прегледате в официалния анонс.

Излезе Proton 4.2-3 с интеграция за DXVK 1.0.3 и други новости

От Valve пуснаха нова версия на тяхната персонализирана версия на Wine, която се използва в Steam Play за играене на Windows игри при Linux в Steam.

След излизането на DXVK 1.0.3, добавена е Wine-Mono поддръжка, която позволява безпроблемното играене на мтожество Unreal Engine 3 и XNA игри под Linuxпосредством Steam Play, което става възможно благодарение на имплементираната .NET интеграция на Mono.

Добавени са две нови игри, които вече могат да се играят с проекта – Evochron Mercenary и NARUTO SHIPPUDEN: Ultimate Ninja STORM 4, добавени са поправки при FAudio и се поддържа най-новият билд 19.04-13-ge8c0855, продължава работата по поддръжката на Uplay клиента на Ubisoft.

Повече информация можете да получите от официалния анонс.

Излезе Proton 4.2-4 с поправки за RAGE 2 и поддръжка на най-новия DXVK (14.05.2019)

Разработчиците от Valve пуснаха най новата версия 4.2-4, която за радост на много Linux геймъри съдържа важни поправки.

Като най-съществена промяна може да се спомене поддръжката на актуална версия на DXVK 1.1.1, което осигурява по-добра съвместимост с повече игри и и възползване от най-новите функции на проекта.

Друга важна поправка е възможността за играене на играта RAGE 2 под Linux. Потребителите на AMD видео картите обаче трябва да имат предвид, че за да играят RAGE 2 за момента им е необходим драйвърният пакет с отворен код Mesa Git.

Сред другите новости виждаме подобрена Vulkan поддръжка за играта No Man’s Sky (Vulkan версията), поправка на проблем със забиване на Wine при актуализиране на версията на Proton, подобрени са иконите при някои мениджъри на прозорци, поправено е правилното намиране на джойстици при игрите Yakuza Kiwami и Telltale, поправено е генерирането на терена при игратаSpace Engineers, поправена е невъзможността за стартиране на играта Flower.

Прочетете още:  Пазарът на компютри е във възход за пръв път от 6 години насам

Официалният анонс може дса бъде разгледан тук.

Излезе Proton 4.2-5 с поддръжка за Vulkan 1.2.1 и поддръжка за Steam networking API (24.05.19)

Днес излезе поредното пето малко издание от серията 4.2.

В новата версия 4.2-5 е добавена поддръжка за актуалната към момента версия на DXVK 1.2.1, което означава, че Proton ще използва нея по подразбиране.

Има множество подобрения при джойстиците, което ще реши голяма част от проблемите при игрите, които използват игровия енджин Unity, включително играта Subnautica и много Ubisoft заглавия.

Добавена е и поддръжка за Steam networking API-тата, което ще реши проблемите при някои по-нови игри, включително и проблемите при играта A Hat in Time.

Официалният анонс може да бъде разгледан тук.

Proton 4.2-6 е тук с важни подобрения (07.06.19)

Излезе пореднатаверсия на разработваната от Valve версия на Wine, която се използва в тяхната услуга Steam Play, позната с името Proton.

В новото издание са налични още повече поправки за мрежовия Steam API. В резултат на това проблемите с мултиплейъра при играта Hat In Time вече са решени и той ще работи коректно.

Последната актуална версия на DXVK 1.2.1 е прекомпилирана с модерен компилатор, което увеличава представянето глобално и най-вече при x86-битовите игри. Тук от Valveпредупреждават, че ако компилирате Proton с Vagrant, ще трябва да използвате make clean и vagrant provision, за да можете да се възползвате от преимуществата на новия компилатор.

Допълнително е подебрен изгледът на шрифтовете при играта SpellForce 3, FAudio е актуализиран до версия 19.06, има поправки за игри, които не използват английски локал като GRID, поправена е функцията „controller rumble“ при джойстиците за някои игри, включително и Team Sonic Racing.

Официалния анонс можете да видите тук.

Излезе Proton 4.2-7 като бърза поправка (11.06.19)

Днес излезе поредната версия на Proton, която беше спусната като спешна поправка на два важни проблема.

Поради множеството оплаквания от различни потребители за проблеми с миналата версия, разработчиците побързаха да пуснат новата 4.2-7 версия, където адресират  проблемите, които предизвикваше версия 4.2-6, които се явяват регресия.

Във версия 4.2-7 са отстранени аудио проблемите, които бяха докладвани с множество игри.

Също така са отстранени и проблемите с представянето, което при версия 4.2-6 беше понижено. За аудио и звукови проблеми разработчиците посочват като пример играта Wolfenstein: The New Order.

Официалният анонс може да бъде видян тук.

Излезе Proton 4.2-8 с интересни поправки (26.06.19)

Днес официално е налично изданието 4.2-8 на модифицираната версия на Wine на компанията Valve.

Новата версия идва с някои интересни поправки и подобрения:

Добавена е поправка за играта Bloodstained: Ritual of the Night, както и за други заглавия, които се сриват при изход и дават грешки, добавени са различни поправки за игрите, които използват вградени уеб браузъри, използващи Steam клиента, като например играта Football Manager 2019.

Версията на wine-mono е актуализирана то 4.9.0, включвайки winforms поддръжка, което ще помогне за използването на някои игрови стартери (launchers), поправена е загубата на force feedback на джойстиците когато бъдат извадени и включени наново, добавени са различни alt-tab поправки и такива, свързани с управлението на прозорците.

Сорс кодът може да бъде изтеглен от официалната страница на проекта.

Излезе Proton 4.2-9 като бърза поправка за мрежови проблеми (27.06.19)

Само ден след излизането на миналата версия тук е още една нова версия, която от Steamспуснаха спешно поради мрежови проблеми с някои игри.

С миналата версия 4.2-8 бяха въведени някои регресии, които предизвикваха мрежови проблеми или липсата на възможност за игра в режим мултиплейър.

Версия 4.2-9 решава мрежовите проблеми при игри като Mordhau, SOULCALIBUR VI, Risk of Rain 2 и други. Новата версия вече е налична в падащото меня с бета версиите в Steam клиента, както и на официалната страница на проекта.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments