PureOS Store на Purism ще бъде Flatpak ориентиран. Вече е налично и първото приложение

0
896
PureOS Store на Purism ще бъде Flatpak ориентиран. Вече е налично и първото приложение

Миналата седмица компанията, която разработва супер сигурния Linux смартфон Librem 5 обявиха плановете за своя PureOS Store, от който ще се възползват лаптопите и смартфоните на компанията. Магазинът за приложения все още не е наличен, но от Purism публикуваха нови детайли около него.

PureOS директорът Джеремая Фостър съобщава, че в PureOS Store ще бъде с Flatpak насоченост. Flatpak е файлов формат, който носи в себе си всичко необходимо, което е много полезно за потребителите на различни дистрибуции. По този начин те могат да инсталират най-новата версия на конкретно приложение, без да се съобразяват с останалите пакети в системата си и да се притесняват за различни несъвместимости.

В PurOS Store вече е налично и първото приложение. Това е GNOME музикалният плейър Lollypop, с който ще можете да слушате музика на Librem 5 смартфона, на Librem лаптопите и на всяко друго устройство, което използва PureOS. Lollypop ви позволява да се насладите на музиката, която слушате, да четете текста на песента, да инициирате парти режим и да се свържете към Last.fm, Libre.fm или ListenBrainz.

Фостър казва още, че това е първият анонс от предстояща поредица постове, в която потребителите ще бъдат уведомявани за нови приложения, които ще намират място в PureOS Store и ще работят с Librem 5 или ако не работят напълно, то в тези постове ще се съобщава за прогреса при портването им. Той обяснява, че тези постове имат още за цел да вдъхновят разработчиците да създават приложения за PureOS, които да се предлагат в PureOS Storе.

С официалния анонс относно PureOS Store и първото приложение в него можете да се запознаете тук.

Прочетете още:  64-битовият Steam клиент може би е все по-близо
0/5 (0 Reviews)