Purism Librem One идва като алтернатива на Google Apps

0
898
Purism Librem One идва като алтернатива на Google Apps

Поради съображения за сигурност и прекаляването на Google със следенето на потребителите, различни разработчици пускат на пазара приложения, които поставят акцент върху поверителността. Сред тях са и известната компания Purism, която създава продукти с повишена сигурност, известна най-вече със своите Linux-базирани лаптопи, но и със своя предстоящ да излезе супер сигурен телефон Librem 5, който също използва Linux.

Сега от Purism обявяват своя нов пакет от приложения Purism Librem One, който гарантира вашата сигурност и с който можете да бъдете сигурни, че няма да бъдете следени по никакъв начин. Purism Librem One предлага няколко приложения под една шапка, които се явяват алтернатива на мейнстрийм приложенията, предлагани от големите корпорации. В пакета са включени Librem Chat, Librem Mail, Librem Tunnel (VPN услуга) и Librem Social. Мотото, което използват от компанията е „Не се ровим в боклука ви„.

Всички тези приложения гарантират високо ниво на поверителност като изключват всякакво следене. Приложенията Librem Chat, Librem Tunnel и Librem Mail използват криптиране от край до край, а Librem Social използва протокола ActivityPub, който е базиран на формата за данни ActivityStreams 2.0. Тук трябва да се има предвид, че дори World Wide Web Consortium препоръчват използването на Activitypub.

Всички приложения, предлагани в Purism Librem One пакета не събират по никакъв начин каквато и да било ингормация за потребителите. Като разширяване на услугите от Purism ще предлагат за в бъдеще Cloud Storage, услуги за разплащания и телефонни услуги в лицето на дългоочаквания супер сигурен телефон Librem 5.

Месечният абонамент за Purism Librem One ще струва $7.99, а годишният – $71.91.

Прочетете още:  Хак позволява да актуализирате Windows 7

Purism започва своя бизнес с производството на лаптопи, които са насочени към високата сигурност и поверителност. Компанията разработва и своя Linux-базирана операционна система PureOS, която освен,че е супер сигурна, наскоро успя и да постигне конвергенция.

Конвергенцията представлява използване на едни и същи приложения, независимо от устройството, което използвате. Това е огромно постижение, което до момента нито Microsoft, нито Google, нито Apple са успели да постигнат, въпреки всички усилия в тази насока. Една от причините за неуспехите на тези големи корпорации се крие в операционните системи, които използват. Към момента само и единствено Linux може да се похвали с конвергенция, по която работят и Samsung с Ubuntu-базираната услуга DeX.

Що се отнася до Linux-базирания супер сигурен телефон, от Purism изпитват известни затруднения с него и той вече е забавен значително, но чакането ще си заслужава, предвид сигурността и поверителността, които ще предлага. Можете да разгледате сравнителната таблица в това отношение, където се сравняват Android на Google и iOS на Apple. Майкрософт не се вземат предвид след тяхното фиаско, в резултат на което дялът им в мобилния сектор клони към нула:

Purism Librem One идва като алтернатива на Google Apps 3

Повече подробности можете да научите на страницата на Purism Librem One.

0/5 (0 Reviews)