Purism обявиха Linux смартфона Librem 5 USA

0
113
Purism обявиха Linux смартфона Librem 5 USA

От Purism направиха анонс на Linux смартфона Librem 5 USA.

Компанията Purism анонсира своя модел на Linux смартфона Librem 5 USA, който идва със същите спецификации като Librem 5, но ще бъде произвеждан в САЩ. Може би поради цената на труда в Съединените щати обаче цената на устройството се покачва неимоверно от $699 на $1999 за същия хардуер.

Причината да се създаде Librem 5 USA според Purism е осигуряването на безпроблемна верига на доставките и успокояване на някои клиенти, които имат съмнение около нейната сигурност. Устройството най-вероятно ще се произвежда в същата фабрика, където се произвеждат и Librem Key, и по-старите Librem 5 комплекти за разработчици.

Важно уточнение, е че основните части за Librem 5 USA като Mainboard PCB, Mainboard PCBA, Type-C PCB, Type-C PCBA, електроника, Modem PCB и Modem PCBA ще бъдат набавяни само от САЩ, чипът за модема идва от Германия, Wi-Fi модулът от Индия, а шасито ще продължи да бъде доставяно от Китай.

Librem 5 PCBA
Librem 5 PCBA

Очаква се качеството на Librem 5 USA да е по-високо, но хардуерът остава същият като при Librem 5, който се продава за $699 – 5.7-инчов 720×1440 TFT дисплей, четириядрен i.MX8M процесор, 3GB RAM, 32GB eMMC, Wi-Fi 802.11a/bg/n, 13 мегапиксела задна камера, 8 мегапиксела предна камера, Bluetooth и пр.

Librem 5 USA по план трябва да излезе през третото тримесечие на 2020-а година, като дотогава този хардуер, който е остарял към днешна дата, ще бъде още по-остарял. Интересно е при това положение как ще тръгнат продажбите и дали клиентите са готови да платят високата цена на сигурността и свободата.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Прочетете още:  EA отваря кода на Red Alert и Tiberian Dawn. Идва поддръжка за модове
5/5 (1 Review)