Purism споделят прогреса при супер сигурния Linux смартфон Librem 5

0
45
Purism споделят прогреса при супер сигурния Linux смартфон Librem 5

Разработчиците от Purism споделят постигнатите резултати към края на 2018-а година при Linux телефона Librem 5 и ги определят като „чудесни„. След като през декември месец миналата година те обявиха, че комплектите за разработчици (dev kits) започват да пътуват към своите собственици, сега в нов блог пост документират напредъка, който е наистина впечатляващ.

Приложението Calls:
Анонсът започва с приложението Calls, което, както те обясняват, позволява да се провеждат разговори и прави от телефона телефон. От екипа съобщават, че работата през последните месеци по приложението е била повече от успешна и в момента то работи забележително добре. Работата по основните функции за разговорите е приключила и вниманието вече се фокусира към дизайна. Имплементирани са и основни функции като ринг тонове.

Hægtesse:
Hægtesse е демон, който пренася аудио данните между модем и PulseAudio. Към момента се поддържа само модемът SIMCom SIM7100, но разработчиците считат, че той може да е полезен и при други модеми. Целта на Hægtesse е да извършва наблюдение върху модема и при случай на обаждане да конфигурира автоматично PulseAudio за провеждане на разговор.

Virtboard:
Virtboard е виртуалната клавиатура при Linux смартфона Librem 5. Към момента работата е изцяло фокусирана върху това въвеждането чрез клавиатурата да работи и при използването на протокола Wayland.

Libhandy:
Libhandy е библиотека, която се използва за разширяване на възможностите на GTK+ и по този начин да може да се използва при мобилни профили. С тази библиотека можете да портнете всяко GTK3+ приложение към мобилен профил. От екипа съобщават, че ако сте разработчик и имате GTK3+ приложение, можете да се свържете с тях и те с удоволствие ще ви помогнат да го портнете към libhandy.

Прочетете още:  Излезе Linux Kernel 5.7 RC4 като още едно спокойно издание

Chatty:
Chatty е приложението на Purism за SMS съобщения и комуникация при Librem 5 Linux смартфона. Към момента Chatty поддържа SMS съобщения благодарение на libpurple, а също така е и добавена E2E криптирана комуникация, както беше обещано. Chatty получава и нова икона:

Purism споделят прогреса при супер сигурния Linux смартфон Librem 5 9

WLroots:
WLroots е Wayland имплементация при Librem5, благодарение на която техния UX shell може да работи.Към момента работата в тази сфера е фокусирана към коректната работа при libinput

Phosh:
Phosh отговаря за визауалния облик на Librem 5. Според разработчиците най-значимата работа по Phosh е била възможността за отчитане на състояние на покой и затъмняването на екрана автоматично, когато телефонът не използва батерия. Направени са различни подобрения при lock shield, по функциите и потребителския интерфейс. Подобрен е преводът, добавен е бутон за гасене в настройките, премахнат е weston-terminal от предпочитани и още.

Дизайн:
Относно дизайна разработчиците казват, че в по-голямата си част той е базиран на чистата версия на GNOME, с изключение на някои специфични компоненти в Librem 5. От екипа работят в тясно сътрудничество с разработчиците от проекта GNOME. Те споделят и някои скрийншоти, за да придобият потребителите представа за дизайна:

Purism споделят прогреса при супер сигурния Linux смартфон Librem 5 10
Adaptive View Switcher Design mockups
Purism споделят прогреса при супер сигурния Linux смартфон Librem 5 11
GNOME TODO mobile mockup
Purism споделят прогреса при супер сигурния Linux смартфон Librem 5 12
GNOME Notes Mockup

Още повече подробности относно супер сигурния Linux телефон Librem 5 на Purism можете да научите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)