Purism стартират PureOS Store за смартфони и лаптопи

0
59
PureOS Store на Purism ще бъде Flatpak ориентиран. Вече е налично и първото приложение

След като супер сигурният Linux смартфон Librem 5 на Purism се очаква да излезе до няколко месеца, сега беше обявена и нова инициатива за създаване на специален магазин за смартфони и лаптопи на компанията. PureOS Store ще бъде не само за Librem 5, но и за техните лаптопи, които ще използват Debian-базираната Linux дистрибуция PureOS.

PureOS Store ще бъде изграден като алтернатива на магазините със затворен код и с идея за спазване на поверителността на потребителите и запазване на тяхната свобода. В магазина ще бъде използван собствен начин за подреждане на приложенията, ще има такива, които ще са в стадий на разработка, в бета стадий, специално одобрени и ще се използват специални емблеми, които ясно ще показват статуса на конкретно приложение, а също така неговата сигурност, поверителност, свобода на софтуера и етичен дизайн.

По този начин от Purism искат не само да изградят доверие към новата екосистема, но и да осигурят възможност за потребителите да правят информиран избор относно приложенията, които ще инсталират. Така всеки, който използва Librem хардуер или PureOS ще знае, че софтуерът, който използва е бил създаден с грижа за потребителя и обществото.

От Librem твърдо вярват, че PureOS Store ще може да се справи със задачата да осъществи дистрибуцията на софтуер между Librem устройствата, които използват PureOS от лаптопи до мобилни такива. Надеждите на компанията са да създадат конвергенция между устройствата и всички приложения да работят безпроблемно без оглед на това на какво устройство се използват.

Повече относно PureOS Store можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  От Apple съобщават, че разследват инцидентите с разлепващия се iPhone 8 Plus