Пуснаха декриптор за ODCODC криптовируса

0
68
Malware


Изследователят по сигурността BloodyDolly пусна декриптор, с който могат да се декриптират файловете, които са били заключени с криптовируса BloodyDolly.

ODCODC е криптовирус (ransomware) с относително слабо разпространение, който беше забелязан в края на май месец тази година и определено е нанесъл много по-малко щети сравнено с Locky, CryptXXX или Cerber.

Въпреки това не малко потребители пострадаха от него и след като два месеца изследователи разглеждаха внимателно кода му, те успяха да създадат дешифратор, с който заключените с RSA-2048 криптиране файлове на пострадалите потребители могат да бъдат отключени.

Заразените с ODCODC потребители са приканвани да платят $500 в биткоини, а начините на плащане се дават допълнително, след свързване със създателите на криптовируса по имейл. Сега обаче това вече няма да е необходимо, защото могат да си отключат файловете абсолютно безплатно.

Засегнатите потребители могат да свалят файла от форума на Bleeping computer, а инструкциите как да бъдат отключени файловете са поместени в архива, във файла Readme.txt, като може потребителите да се обърнат за помощ и директно във форума.

За потребителите, които са заинтересовани от детайлите, изследователят Nyxbone е публикувал технически анализ на криптовируса.

Пуснаха декриптор за ODCODC криптовируса 3

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Ако сте се заразили с Petya няма шанс да си върнете файловете обратно