Путин обвинява САЩ за глобалната WannaCry атака

0
31
Голи снимки - това е


Според руския президент Владимир Путин за атаката с криптовируса WannaCry са виновни NSA (Агенцията за национална сигурност на САЩ) и причината за това е, че са събирали различни zero-day уязвимости „на склад“.

Според Путин източникът на атаката се корени в американското разузнаване. Криптовирусът (ransomware) WannaCry удари компютри по цял свят, засягайки над 150 държави, и нанесе огромни поражения в Русия.

Пред Интерфакс Путин казва:

„Моето мнение е, че източникът е същият като този, който споменават от Майкрософт, а именно тайните служби на САЩ. Русия няма нищо общо с тази атака. Странно е да чуя обратното.“

Руският президент добавя, че глобалната атака не е нанесла големи поражения в държавния сектор в страната, като обяснява, че нито руските институции, нито банките и болниците, са претърпели някакви сериозни поражения, но като цяло самата атака повдига въпроси и президентът я определя като нещо, което не е добро.

Путин използва за основа изявлението на Майкрософт през почивните дни, които също посочиха тайните служби на САЩ като главната причина за WannaCry ransomware атаката.

От NSA държат при себе си голямо количество zero-day уязвимости, които е трябвало да споделят с Майкрософт, вместо да ги държат при себе си, но очевидно те са били използвани за подслушване и превземане на компютри с държавни цели и от Агенцията не са имали интерес да ги предоставят.

През тази година престъпната кибер група Shadow Brokers открадна тези файлове, но отново не бяха предприети никакви мерки за защитаване на населението и институциите. Кракърите, които стоят зад WannaCry се възползваха от така създалата се ситуация като създадоха изключително мощен криптовирус.

Прочетете още:  NVIDIA видео драйвърът 410.57 за Linux е тук. Добавя поддръжка за RTX 2080 и Ray-Tracing

Ако информацията беше предоставена на Майкрософт по-рано, почти всички машини, които използват Windows щяха да са приложили кръпките и щетите щяха да са сведени до минимум.

Затова, въпреки обещанията на NSA, че ще споделят уязвимостите, те не го направиха, и това е причината всички да считат, че те трябва да поемат основната вина.

Въпреки това обаче и бизнесът има не малка вина в нежеланието си да се оттегли от Windows в близко бъдеще. Големи фирми и корпорации, които използват Linux са останали незасегнати от проблема и това е много добър повод за размисъл.

Най-отговорното решение е бързото преминаване към отворен код и вместо да се плащат космически такси на американска фирма (Майкрософт), тези пари могат да отиват за подобряване на този код, което ще е от полза за всички, а не само за една компания, която така или иначе не може да осигури сигурност за клиентите си.

0/5 (0 Reviews)