QEMU 5.0 е тук за Linux виртуализация

0
101
QEMU

Излезе QEMU 5.0 е тук за Linux виртуализация с различни промени и подобрения при различни компоненти.

Тук е най-новата версия на QEMU 5.0 за виртуализация на KVM и Xen виртуални машини с представяне, близко до реалното. QEMU предоставя пълна емулация на системите, което позволява използването на операционни системи за всякакви машини на всяка поддържана архитектура.

QEMU 5.0 идва с някои важни промени като добавена поддръжка за VirtIO-FS за подобрено споделяне на файлове и папки между хост и гост, преустановена е Bluetooth поддръжката, защото е била пренебрегвана през годините и вероятно вече не може да се използва. Разработчиците обясняват, че можете да използвате пастру USB Bluetooth донгъл към гост от хост, ако имате нужда от Bluetooth на вашия гост.

Емулирани са още повече ARMv8 функции, някои от които RCPC, PMU, CCIDX, RCPC, TTCNP, добавена е поддръжка за процесора Cortex-M7, спряна е поддръжката за AArch32 за KVM гостове поради това, че тази поддръжка отпада и в Linux ядрото, добавен е нов бекенд Dbus-VMstate, която позволява на процесите да мигрират своите данни заедно с QEMU, добавена е TPM поддръжка за ARM архитектурата.

При QEMU 5.0 още е добавена поддръжка за нови платки tacoma-bmc, Netduino Plus 2, Orangepi PC (orangepi-pc), DC CVAP и DC CVADP инструкциите вече се поддържат, Cortex-R5 и -R5f процесорите вече предоставят PMU, Aspeed AST2400, AST2500, AST2600 SoC вече поддържат EHCI контролер, gdbstub сега поддържа SVE регистри, поправена е поддръжката за MemoryMapID CP0 и WatchHi CP0 регистрите, добавена е поддръжка за GINVT инструкцията и още.

Пълния списък с промените и подобренията при QEMU 5.0 можете да разгледате тук.

Прочетете още:  SpellForce 3 Linux DXVK Wine
0/5 (0 Reviews)