Разработчик публикува декриптор за WannaCry, който разбива криптирането на файловете

0
34
Ако сте се заразили с Petya няма шанс да си върнете файловете обратно


Мина една седмица, откакто криптовирусът WannaCry вся смут из цял свят с невиждана по рода си ransomware атака, но ето, че се появи първият инструмент, който може да декриптира криптираните от него файлове.

Софтуерен изследовател с името [url=https://twitter.com/adriengnt“ target=“_blank“ rel=“nofollow noopener noreferrer]Adrien Guinet[/url] съобщава, че е намерил начин за излекуването на инфектирани от WannaCry компютри.

Той е работил специално по случая и засега неговото откритие работи само при Windows XP, което също не е никак малко, защото в повечето случаи криптираните от криптовируси файлове остават завинаги такива.

Добавено:

Има нов декриптор, който работи и при Windows 7. Инструментът се казва Wanakiwi и може да бъде свален от тук.

Adrien Guinet е успял да разбие криптирането, след като е намерил първичните числа, които заместват частния RSA ключ, който се използва от WannaCry криптовируса.

I got to finish the full decryption process, but I confirm that, in this case, the private key can recovered on an XP system #wannacry!! pic.twitter.com/QiB3Q1NYpS
— Adrien Guinet (@adriengnt) May 18, 2017

Guinet отваря кода на своя инструмент, който той нарича WannaKey и го е качил за публично сваляне в това Git хранилище.

Има обаче някои особености, за да можете да получите достъп до криптираните си файлове. Инструментът не работи при всички случаи, а и има важно условие компютърът да не е бил рестартиран след като е бил инфектиран.

„За да работи инструментът, вашият компютър не трябва да е бил рестартиран, след като е бил инфектиран. Моля, обърнете внимание, че също така имате нужда от малко късмет, защото инструментът не работи при всички случаи“, обяснява Guinet.

Прочетете още:  Pirate Bay пуснаха нова опция за стрийминг на сайта си

Фактът, че Guinet отваря кода на WannaKey, може да помогне на други разработчици да обединят усилията си и да подбрят инструмента, за да може той да работи при всички случаи и други версии на Windows.

Засега е намерена слабост при начина на работа на WannaCry, която позволява разбиването на криптиране при няки случаи. След като WannaCry инфектира компютъра ви и криптира файловете, частните ключове се запазват в RAM паметта и често се случва така, че да не бъдат изтрити.

Точно в тези случаи потребителят може да се надява, че използваната памет не е била дислоцирана и изтрита, което позволява на инструмента на Guinet WannaKey да вземе първичните числа и да разбие криптирането, което да върне вашите файлове.

0/5 (0 Reviews)