Разработчикът на Linux ядрото Кроа-Хартман премина на Arch Linux

2
87
Разработчикът на Linux ядрото Кроа-Хартман премина на Arch Linux

Разработчикът Грег Кроа-Хартман, който отговаря за стабилните издания на Linux ядрото, а също така и основател на проекта за Linux драйвъри „Linux driver project“, премина на Arch Linux.

От TFIR публикуваха видео интервю с Грег Кроа-Хартман, в което разработчикът съобщава, че е сменил операционната система на всички свои машини. През последните седем години той е използвал openSUSE, но сега е решил да премине към Arch Linux.

В резултат на това той е инсталирал Arch Linux на всички свои компютри, лаптопи и дори в облачните инфраструктури, които използва. Въпреки това на някои от компютрите си Хартман е оставил виртуални машини с Debian, Gentoo и Fedora за тестови цели.

Като основна причина за миграцията към Arch се е оказала нуждата на Хартман да има достъп до най-новите версии на пакетите, но също така той е имал познати разработчици от екипа на тази дистрибуция и харесва философията ѝ за предоставяне на пакетите.

Като други положителни черти се посочват липсата на зависимост от каквато и да било компания зад дистрибуцията, старанието на разработчиците на Arch да предоставят пакети във вид, възможно най-близък до upstream, без ненужни пачове, за това, че не се променя поведението на пакетите и то се предоставя така, както е замислено от разработчиците.

Като огромен плюс също така Хартман намира изключително богатото Wiki на дистрибуцията, а също така и възможността за оценка на текущото състояние на пакетите, което дава добра връзка с общността около дистрибуцията и позволява бързото намиране на проблеми.

5/5 (2 Reviews)
Прочетете още:  D9VK за игра на DirectX9 игри под Linux. Версия 0.40 е тук (обновена)
Абониране
Извести ме за
guest
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
3 години

Аз мислех, че Торвалдс разработва линукс ядрото…