Разработчици обявиха новостите около Plasma Mobile

0
26
Разработчици обявиха новостите около Plasma Mobile


Новините бяха обявени на специалната годишна конференция на Randa Meetings в Швейцария.

Участникът в проекта Bhushan Shah сподели с потребителите някои интересни факти и компонентите, по които се работи при Plasma Mobile.

Shah съобщава, че от 8-и септември тази година са започнали да използват KDE Neon билд системата, вместо Plasma Mobile CI, което носи своите предимства.

Добавени са нови тапети, вече се използва нова версия на Qt – Qt 5.9, вместо досегашната Qt 5.7.1, което е в синхрон с това, което използват разработчиците при KDE Neon, приложението Marble Maps вече работи по-добре при Plasma Mobile.

Разработчици обявиха новостите около Plasma Mobile 7

Специално за по-малките размери на мобилните устройства разработчиците са създали опростен QML-базиран Konsole терминален емулатор, като преди това се използваше Konsole от KDE Applications, който обаче не е подходящ за мобилни устройства.

Разработчици обявиха новостите около Plasma Mobile 8

Добавен е rootfs за устройства, които използват Qualcomm чипове, но не са Nexus. Тези устройства използват модифицирана версия на hwcomposer.h, която не е ABI съвместима с generic версията на API headers при Android.

Поради тази причина при тези устройства се налага libhybris и kwin да бъдат компилирани отделно. Преди това, CI инфраструктурата, която използваха разработчиците, не позволяваше този принцип на работа, но сега вече е възможно създаването на rootfs за тези устройства.

Като резултат от това, Bhushan Shah публикува снимка на Xiomi Mi смартфон, който е с Plasma Mobile:

Разработчици обявиха новостите около Plasma Mobile 9

Допълнително е подобрено превключването на прозорците, клиентът за комуникация Kube вече започва да работи на Plasma Mobile, Kirigami-базираната версия на приложението за преглед на снимки Koko също вече работи добре и др.

Повече детайли за прогреса при работата по Plasma Mobile можете да намерите в официалния анонс.

Прочетете още:  KDE Frameworks 5.39 дойде с нови подобрения
0/5 (0 Reviews)