Red Hat и Fedora работят по предоставянето на Linux при ARM лаптопите

0
896
ARM Architectire

В края на 2017-а година от Майкрософт официално обявиха „Windows 10 on ARM„, позволявайки на потребителите да използват Windows 10 при лаптопи с ARM процесори, най-вече за такива, които използват Snapdragon чипове. След официалния анонс бяха пуснати множество устройства от партньори на Майкрософт като Lenovo, Asus и HP, а самите устройства бяха кръстени „Always Connected Devices“ (Винаги свързани устройства).

И докато Linux е операционната система, която има много по-отдавна поддръжка за ARM устройства и се използва на болшинството от тях, то при лаптопите, които са създадени специално за Windows 10 поддръжката е затруднена поради буутлоудъра, който се използва. В резултат на това преди известно време в GitHub стартира нов проект с името aarch64-laptops, който първоначално даваше възможност за инсталиране на Linux дистрибуцията Ubuntu на лаптопи, използващи Snapdragon чипове като HP Envy x2, NovaGo TP370QL и Lenovo Mixx 630.

Сега инициативата набира скорост и от Red Hat в лицето на Peter Robinson съобщиха, че разработчиците на двете дистрибуции Red Hat и Fedora обединяват усилия и използването на Linux дистрибуцията Fedora на Windows 10 ARM лаптопи скоро ще стане реалност.

Първоначалните усилия разработчиците ще вложат в подкарването на Lenovo устройствата, използващи чипа Snapdragon 850. Някои от добрите устройства, които използват този процесор са Yoga C630 и Miix 630 и със сигурност ще е много интересно да видим Linux на тях и как ще се представя. Един от интересните факти около тези устройства е този, че те предоставят живот на батерията от 20 часа.

Изглежда в скоро време все повече потребители ще могат да използват ARM-базирани лаптопи с Linux. За съжаление обаче бета версията на Fedora 30 вече беше обявена и поддръжката за тези лаптопи няма да се случи в този цикъл, а най-вероятно ще е за следващото издание Fedora 31, което се очаква през есента на тази година.

Прочетете още:  BeagleBoard AI идва по подразбиране с Debian Linux
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments