Red Hat подобряват живота на батерията при Linux

0
900

Инженерите от Red Hat започват усилено да работят за подобряване на живота на батерията при GNU/Linux дистрибуцията Fedora, която се поддържа от Fedora Project и бива спонсорирана от Red Hat. Анонсът беше направен от Hans de Goede на FOSDEM 2018 и засега резултатите са доста впечатляващи.

За разлика от Windows и macOS, където на потребителите не се дава никаква възможност за каквито и да било настройки в тази посока (а и не само), при Linux потребителите могат допълнително да настроят различни опции според предпочитанията си ръчно, да инсталират TLP или PowerTop, които да им дадат още повече възможности и да постигнат доста добри резултати. Това обаче изисква поне минимални познания, които повечето потребители не притежават и затова разработчиците са решили да ги предоставят наготово.

Hans de Goede акцентира върху факта, че иска всичко да работи без нуждата от настройка и потребителите да не биват насочвани към подобни мощни инструменти. Той подчертава, че добрата енергоефективност трябва да работи добре по подразбиране за по-голямата част от потребителите, без никаква нужда от настройки. Goede дори счита, че TLP и PowerTop могат да предизвикат проблеми.

Goede посочва четири настройки, които са довели до драматична промяна в енерго консумацията при Fedora и тествания Lenovo ThinkPad T440s, където консумацията е паднала с 2 вата от 7.9 на 5.6:

– Разрешаване на функцията за авто съспенд на USB Bluetooth
– Разрешаване на SATA link PM по подразбиране.
– Разрешаване на авто съспенд за Intel HDA кодеците.
– Разрешаване по подразбиране на авто рефреша при i915.

Само тези настройки са осигурили значителните 30% увеличаване на живота на батерията, което е изключително добър резултат. Всеки потребител, кожйто инсталира Fedora 28, ще получи това подобрение в живота на батерията автоматично, без нуждата от каквито и да било насторйки и без инсталирането на допълнителни приложения.

Прочетете още:  Работата по Vulkan при самолетния симулатор X-Plane напредва

Детайлна информация можете да получите от публикуваното видео, както и от този PDF.

Това начинание от страна на Red Hat е много добро и можем да се надяваме, че разработчиците и на други Linux дистрибуции ще вземат пример от тях, прилагайки различни методи за подобряването на живота на батерията.

0/5 (0 Reviews)