Рекламите в Windows 10 вече няма да могат да бъдат спирани

0
35
Услугата Office 365 на Майкрософт има проблеми в цяла Европа и САЩ


Windows 10 Anniversary Update идва не само с нови функции и подобрения, но и с някои промени в Group Policy, които засягат пряко потребителите, като невъзможност за спиране на рекламите, заключването на екрана и други.

Някои от промените в Group Policy, които се предлагаха досега, от утре, след големия ъпдейт, вече няма да бъдат предлагани. Потребителите на Windows 10 Pro версията вече няма да могат да спират едни от най-досадните и обезпокоителни функции на операционната си система.

Чрез Group Policy системните администратори могат да управляват различни настройки на машини в един домейн централно, както и по-напредналите потребители могат да използват Group Policy, за да настройват личните си компютри. Windows 10 Home не може да се присъединява към домейни и въобще не притежава Group Policy редактор, но в същото време Windows 10 Pro има такъв редактор и го поддържа напълно, но някои важни настройки вече няма да могат променяни дори и в тази версия.

Например потребителите вече няма да могат да спират функцията „Turn off the Microsoft consumer experiences“, която инсталира без разрешението и знанието на потребителите различни приложения, която са „препоръчани“ от Microsoft. Вече няма да могат да се спират и Windows tips, както Lock screen и изключването на Windows Store. Тези функции ще могат да бъда изключвани само при Education и Enterprise изданията, като изключването на Windows Store ще е възможно само при Enterprise версията.

Windows 10 Pro беше идеален за малкия бизнес, който свързваше няколко машини в домейн и искаше да избегне по-скъпи плащания за Enterprise версията. Ясно е, че е Microsoft consumer experience няма никаква стойност за бизнеса и по този начин от Microsoft се опитват да ги прибутат към Enterprise версията. Същото важи и за Windows Store – очевидно на повечето компании и определени потребители той не е нужен, затова до момента беше предвидена възможност за неговото изключване. След Anniversary Update това няма да е възможно в никоя друга версия, освен в Enterprise.

Прочетете още:  Valve пуснаха официално своята Vulkan-базирана игра Artifact

От Microsoft са публикували промените в документацията на [url=https://technet.microsoft.com/en-us/itp … n-editions“ rel=“nofollow]TechNet[/url], но не са ги поместили в официален блог или на друго място, където да са по-видими. С идването на Anniversary Update тези промени ще влязат в сила още от утре.

Ако някои потребители са очаквали, че положението може би ще се поправи, ето го новото потвърждение, че то се влошава постоянно. Първоначално беше въведена телеметрията и безогледното подслушване, където потребителят бива следен кои програми използва, по колко време ги използва, кои сайтове посещава, по колко време прекарва в тях, какви са търсенията му в търсачките, събират се паролите, контактите и SMS-ите в телефона, четат се имейлите на потребителите.

След това разбрахме, че Cortana вече ще може да търси само с Bing и никоя друга търсачка, а след това се разбра, че и Cortana няма да може да спирана по никакъв начин. След това дойдоха новините, че Windows Store няма да може да бъде спиран, няма да може да бъде спирано своеволното инсталиране на всякакви програми без знанието и съгласието на потребителя, в допълнение с невъзможността за спиране на рекламите, което е адски обезпокоително. От Microsoft искат да покажат, че всъщност те притежават вашия компютър, независимо, че той е купен с вашите пари. Същото важи и за самия Windows 10 между впрочем.

Всичко това показва, че на Microsoft не може да се има доверие, особено след всички нелоялни практики, с които привлякоха над 20% потребители към Windows 10 без тяхното разрешение и съзнателно решение. За момента потребителите, които ще инсталират Windows 10 Anniversary Update са в бурни води. Остава да видим още какво „подобрение“ са приготвили от Microsoft за в бъдеще и дали ще продължат да злоупотребяват с монополното си положение на пазара, в което всъщност не би трябвало да има съмнения предвид опита от всички изминали години.

0/5 (0 Reviews)