Русия прави собствена Уикипедия

0
99
Русия прави собствена Уикипедия
Снимка: РИА Новости

Властите в Русия предприемат ходове за заместването на Уикипедия със собствен руски проект.

Изглежда Русия иска да промени коренно начина, по който нейните граждани използват интернет. Наравно с предложенията на президента Путин за собствен интернет и обмислянето на забраната на компютри и устройства без руски софтуер, сега си проправя път и идеята за заместване на Уикипедия с нов проект.

Новото решение е взето на конференция през ноември, в която е участвал и Владимир Путин, съобщават от РИА Новости.

По повод Уикипедия… По-добре да я заменим с Голямата нова руска енциклопедия в електронен вид. Във всеки случай това ще бъде достоверна информация, предложена в съвременен вид“, казва президентът Путин.

Намек за заместването на Уикипедия беше направен още през август тази година, когато заместник министърът на Министерството за цифрово развитие, масмедиите и цифровите комуникации на Русия призова студентите и журналистите да не цитират Уикипедия като източник, защото там информацията не е проверена.

Правителстовото се готви да инвестира в проекта 2 милиарда рубли или около 31 млн. долара. Сумата се споменава в приложението към проекто закона „За федералния бюджет на 2020-а година и на плановия период за 2021 и 2022-а години“. Сайтът, който ще замести Уикипедия е bigenc.ru и се управлява от издателството, което издава Голямата руска енциклопедия.

Издателството е публикувало 36 тома, публикувани между 2004-а и 2017-а, а оригиналното наименование на изданието е Большая российская энциклопедия. Всички 36 тома са дигитализирани и са качени на сайта bigenc.ru. Според Сергей Кравец проектът ще бъде завършен през 2022-а година.

Други държави като Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка също са показали интерес към проекта на Голямата руска енциклопедия, защото тя ще бъде преведена и на други езици, освен руски, съобщават от ТАСС.

Прочетете още:  Излезе Apache OpenOffice 4.1.6 с поправени 13 проблема
5/5 (1 Review)