Русия загърбва Windows, обръща се към Linux

0
27
Русия загърбва Windows


Руското правителство ще търси начини да остави Windows и да мигрира на Linux при правителствените си агенции.

В интервю пред Bloomberg руският съветник по компютърните въпроси на правителството Герман Клименко съобщава, че в Русия са решили да преместят всичките си мрежови платформи, които сега са с Windows на неназована все още версия на Linux.

Имайки предвид в контекста капитулацията на Microsoft пред щатското правителство за санкциите налагани над Русия, Клименко заяви, че от Редмънд са стигнали критичната точка, при която вече няма връщане назад и че всичките 22 000 руски правителствени агенции, заедно с общинските кабинети са готови да махнат Windows още сега.

Това е като да видиш жена си с друг мъж – тя може да се кълне, но доверието вече е изгубено, казва Клименко.

В останалата част от интервюто Герман Клименко казва, че ще бъдат налагани по-големи такси за продукти на Microsoft, както и на Apple. Относно Google, той заявява, че са в тясно взаимодействие с правителството на САЩ и че представляват опасност за националната сигурност.

Много правителства и държави са обявявали намерение да преминат от Windows на Linux, но продуктът на Microsoft е така здраво окопан, че това не е никак лесно. На някои фирми дори им се налага да водят преговори и да си плащат, за да получават от Microsoft разширена поддръжка за стария Windows XP.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  X.Org Server 1.18 официално излезе