С този телефон можете да се обадите без батерия

0
26
С този телефон можете да се обадите без батерия


Телефон без батерия е нещо немислимо в днешно време, но разработчиците от Вашингтонския университет Talla и Smith за разработили технология, която позволява разговор без батерия.

За да може един телефон да работи без батерия, то той трябва да разчита на някакъв външен източник на енергия и да се преосмислят основните принципи на действие на сегашните телефони.

Точно това са постигнали учените от Вашингтонския университет, които са разработили нова технология, която са нарекли backscatter технология.

Тази технология позволява комуникацията между устройствата, посредством отражения на радио вълни. Talla обяснява, че аналоговата технология е много по енергоефективна от дигиталната. Конвертирането на човешка реч от аналогова в дигитална консумира много енергия.

Набирането на цифрите при телефона на например е дигитално, но човешката реч, пренесена чрез backscatter технологията е чисто аналогова.

Телефонът е направен да пести енергия, използва малък дисплей, който засега се състои от червени лед светлини, които мигат при работа с телефона.Има и тъчпад за някои основни функции.

За работа устройството разчита на сигнали от импровизирана базова станция (клетка), която се намира наблизо и е с обхват от 15 метра. Talla обяснява, че истинските клетки използват много повече енергия и биха увеличили обхвата с километър.

Засега качеството на телефонното обаждане не е много добро, но Talla обещава за в бъдеще много по-високо качество на телефонния разговор, както и предлагането на повече функции и екстри в телефона.

Smith казва, че в бъдеще телефонът ще бъде много по-евтин от останалите, но в същото време с много повече ползи.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Kaspersky обвиняват Майкрософт за нелоялни практики