С Windows 10 Fall Creators Update дойде и нова Anti Ransomware функция

0
30
Windows 10

Постоянно повишаващата се заплаха от криптовируси (ransomware), към които операционната система Windows е особено податлива, постоянно нараства, и от Майкрософт се виждат принудени да реагират с бързи и твърди мерки.

Както ви съобщихме по-рано тази година, от компанията обявиха намерението си да направят Windows 10 неуязвим срещи криптовируси с новата функция за контролиран достъп до папките (Controlled Folder Access), която сега вече е част от Windows Defender Exploit Guard при Windows 10 Fall Creators Update.

Системата би трябвало да блокира достъпа на зловредни и опасни библиотеки, изпълними файлове и скриптове до папките. Ако програма, която е вкарана в черния списък се опита да отвори или променя папки, потребителят бива алармиран, че зловреден компонент изисква неоторизиран достъп към ресурс от операционната система или компютъра.

Опцията е пусната по подразбиране само за C:/users/public, но потребителите винаги могат да добавят и допълнителни директории, които да биват наблюдавани. Дава се възможност и за указване на списък с доверени програми, които ще имат неограничен достъп.

Опцията Controlled Folder Access се активира през Windows Defender Security Center Application, с отварянето на Virus & Threat protection Settings, където потребителите ще намерят бутон за спиране и пускане.

Controlled Folder Access не може да замести вашата антивирусна програма, така че нуждата от нея не отпада. Добре е да инсталирате антивирусен продукт от трети страни, защото Windows Defender продължава да е в дъното на класациите при независимите тестове и не е особено подходящ за осигуряване на адекватна защита.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Обявиха последните новости около Plasma 5