Safari в iOS 13 споделя потребителски IP адреси с Китай

0
87
Safari в iOS 13 споделя потребителски IP адреси с Китай

Интернет браузърът Safari в iOS 13 споделя потребителски IP адреси с Китай.

Функцията за предупреждения за опасни сайтове на браузъра на Apple Safari (Fraudulent Website Warning) беше базирана почти изцяло на технологията Safe Browsing на Google, но с пускането на iOS 13 от Apple започнаха да използват друга услуга на китайската компания Tencent.

За да може системата за предупреждения за опасни сайтове да работи коректно, от Apple трябва да споделят известно количество потребителска информация като посетени интернет адреси, история на браузъване и IP адресите на потребителите. И докато повечето потребители могат да преглътнат споделянето на подобни данни с Google, то споделянето им с китайска компания извиква известни опасения сред тях.

Google и Tencent събират потребителските IP адреси, за да могат да работят анти-фишинг системите им, но в същото време за Tencent се знае, че имат връзки с комунистическото правителство в Китай и работят с него. Това предизвиква опасения, че събраните данни могат да бъдат използвани за престъпни цели.

Например сега китайското правителство изпитва затруднения с протестите в Хонг Конг, където страната е изправена пред огромна политическа криза. От Apple все още нямат коментар по конкретния случай, но вече спряха протестърско приложение, свързано с Хонг Конг, „за да предпазят потребителите„.

В същото време обаче споделяната от тях информация с Tencent може да бъде използвана от китайското правителство за разкриване на самоличностите на някои от протестърите и оказване на натиск и репресии срещу тях.

В същото време всеки един потребител може да спре функцията за предупреждения за опасни сайтове в Safari, но трябва да се има предвид, че така при попадането на опасен сайт няма да бъдете предупредени.

Прочетете още:  От OnePlus публикуваха OxygenOS Open Beta 13 за OnePlus 7 и 7 Pro
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments