Само 4% от бизнес мобилните устройства са закърпени срещу Meltdown и Spectre

0
30
Троянецът KRONOS получава нова версия и заплашва Windows потребителите сериозно

Компанията по сигурността Bridgeway алармира, че едва 4% от мобилните бизнес устройства са закърпени срещу Meltdown и Spectre. До този извод са стигнали специалистите в мащабно изследване при над 100 000 устройства. На базата на тези изследвания специалистите предупреждават, че само 4% от тези устройства са защитени срещу процесорните уязвимости, въпреки усилията на Apple и Google.

Тревожен е фактът, че поне 25% от тях няма никога да бъдат защитени, защото фрагментацията при мобилните операционни системи, особено при Android, е много голяма и това води до висок брой неподдържани устройства, които никога няма да получат кръпки. Единствената алтернатива пред такива компании е цялостна подмяна на устройствата с нови модели.

Директорът на Bridgeway Jason Holloway обяснява, че мобилните устройства са също толкова изложени на риск, колкото и десктоп компютрите.

„Мобилните устройства са новата цел на хакерите, които ще търсят начини да експлоатират новооткритите уязвимости колкото могат по-бързо. Организациите трябва да закърпят техните мобилни устройства, преди да са станали цел„, казва още Holloway.

Уязвимостите Meltdown и Spectre всъщност бяха открити от Google или по-точно от техния Project Zero и бяха оповестени този месец. Първоначално се считаше, че те засягат само процесорите на Intel, но впоследствие се разбра, че те засягат и AMD, и ARM.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излязоха нови кумулативни ъпдейти за Windows 10 версия 1703. Линкове за сваляне