Samsung DeX скоро ще предоставя Linux

0
59

Samsung обърнаха гръб на Майкрософт и зарадваха Linux феновете.

При пускането на Galaxy S8 през април тази година, от Samsung анонсираха и новата система DeX, която предоставя възможност за свързване на смартфони към външен дисплей, клавиатура и мишка, за да може мобилното устройство да бъде използвано като десктоп компютър.

Това е полезна функция, която е конкурентна на Continuum на Майкрософт и изоставената от Canonical конвергенция. Подобна възможност предоставя по-удобна работа за работа с мултимедия, създаване на софтуер, играене на игри и пр.

Сега от Samsung анонсираха и поредната голямата новина около DeX – системата скоро ще получи Linux поддръжка за Galaxy и ще предоставя Linux среда по избор директно на телефона ви, както и на импровизирания десктоп при свързване на телефона към външен дисплей и периферия.

Samsung DeX скоро ще предоставя Linux 3

Операционната система с отворен код Linux продължава да бъде избор номер едно при разработване на софтуер, сървъри, Iot, рутери, коли, супер компютри и какво ли още не. Linux е и това, което крепи инфраструктурата на модерните през последните години Облак и облачни услуги. Дори главният критик на Linux, в лицето на Майкрософт, бяха принудени да се обърнат към отворения код и да предложат на потребителите WSL (Windows Subsystem for Linux)

Избирайки Linux, от Samsung следват тенденцията и ще предоставят на разработчиците познати инструменти и работна среда. Linux има две големи предимства пред WSL – Android е базиран на Linux, което ще даде по-лесен достъп до ресурсите, без да се налага да се използват допълнителни слоеве.

Второто голямо предимство е мобилността – всеки може да вземе тази Linux среда навсякъде със себе си. Linux може да бъде стартиран и използван на всякакви устройства, дори и на смартфони. Възможности в тази насока не липсват – от терминални приложения за Android до напълно функционални графични среди с root достъп.

Прочетете още:  Излезе GNOME Shell 3.35.3 с NVIDIA Driver Offloading и още много поправки

Сега разработчиците могат да пишат код на своето мобилно устрожйство и без забавяне при желание могат да преминат на по-голям дисплей със Samsung DeX„, казват от Samsung.

DeX има и още едно преимущество над Continuum на Майкрософт и това са игрите. От Samsung продължават да добавят поддръжка за все повече и повече заглавия, сред които BombSquad, Vainglory, Survival Arena, Lineage 2 Revolution, а скоро и Final Fantasy XV Pocket Edition.

WSL на Майкрософт например няма дори официална или директна поддръжка за стартиране и използване на графични Linux приложения. Има възможност и при Linux да има някакви подобни ограничения, но към момента от Samsung не издават повече детайли.

Засега няма и информация точно кога Linux ще дебютира при Galaxy, но можете да се абонирате за имейл известяване за новини по темата.

0/5 (0 Reviews)