Samsung може скоро да надмине Intel по производство на чипове

0
24
Samsung може скоро да надмине Intel по производство на чипове


Intel стана най-големия производител на чипове в световен мащаб през началото на 90-тте години на миналия век и оттогава е все на лидерската позиция, но изглежда, че това е напът да се промени.

От Samsung обаче продават огромни количества най-различни чипове, компютри, телефони и други устройства, които работят също с чипове на компанията.

Трябва да се отбележи и фактът, че множество устройства, които не носят името на Samsung, също използват части от Samsung.

Intel взеха първото място в света по производство на чипове в началото на 90-тте години от миналия век, измествайки NEC, когато изкараха Pentium процесорите, които намериха място в почти всеки един компютър по света, и вече четвърт век са на върха. Това обаче може да се промени според последни анализи.

Фирмата IC Insights, която е специализирана в анализ на пазара смята, че световното лидерство на Intel е към своя край. Според техните проучвания продажбите на Samsung за второто тримесечие на тази година ще се изравнят с тези на Intel.

И двете компании се очаква да реализират печалби от $60-70 млрд. за 2017-та година, но това равновесие скоро може да бъде нарушено, смятат от IC Insights.

Има няколко причини за това Samsung да измести Intel от първото място. Едната от тях е различният дизайн на чиповете в мобилните устройства. Intel вече се опитаха да навлязат на този пазар и се провалиха.

Те не успяха да се конкурират с цените, които предлагаха Samsung и другите ARM производители. Samsung произвеждат свои ARM-базирани чипове от типа systems-on-a-chip (SoC), под името Exynos, а също така произвежда и SoC за много други компании като Apple. Има и друг голям SoC производител – TSMC. Intel просто не намери мястото си в тази ниша.

Прочетете още:  AMD официално пуснаха 12nm Radeon RX 590

За друга причина може да се счита бързият темп на нарастване на мобилните устройства в световен мащаб. Хората вече купуват все по-малко компютри, а когато го направят ги използват по-дълго време.

В същото време смартфоните изискват DRAM, от които Samsung произвеждат в големи количества. Много смартфони по света използват DRAM и същото важи и за NAND.

NAND вече се използват дори и при десктоп компютрите и лаптопите. Докато обикновените HDD хард дискове все още водят по продажби, то цените на SSD дисковете, които също използват NAND, често произведени от Samsung, постоянно падат и се купуват все по-често, навлизайки все по-широко на пазара. Много нови компютри дори вече изват само със SSD, вместо с HDD.

Засега цените на DRAM се държат на сравнително високи нива, поради огромното търсене на смартфони в Китай. Ако цената започне да пада, то Samsung ще изостане спрямо Intel, но ако нивата им се задържат или се повишат още, Intel ще загуби първото си място.

0/5 (0 Reviews)