Samsung пуска на пазара чудовищен 16TB SSD диск

0
20
Samsung пуска на пазара чудовищен 16TB SSD диск


На изложението CES в Лас Вегас Samsung представиха огромен SSD диск с капацитет 16TB, за който сега стават известни повече факти.

Точният размер на диска е 15.36TB, моделът е PM1633a, и е оптимизиран за натоварване в дейта центрове, среди, в които има продажби на високооборотни стоки, както и в частния сектор. Разбира се, може да бъде използван и в домашни условия. От Samsung официално обявиха пускането му в продажба.

Дискът използва SAS (Serial Attached SCSI) и комбинира 512 NAND чипа и всичо това събрано в нормалния размер на всяко едно SSD, а именно 2.5 инча. От Samsung са успели да постигнат това с използването на трето поколение 3D NAND (V-NAND), което позволява струпване на NAND клетки по 256GB на матрица.

Samsung пуска на пазара чудовищен 16TB SSD диск 3

След събирането на тези матрици, всяка една, от които има по 16 слоя, се получава NAND пакет с капацитет от 512GB. След това всеки един 512GB – ов пакет бива запоен на PCB и се получава 16 терабайтовият звяр, който представят от Samsung, който е с най-голямата NAND наситеност към днешна дата.

От корейския гигант не дават много информация за контролера, но е известно, че поддържа 200,000 IOPS при четене и 32,000 IOPS при запис. При последващо записване и четене, или както е по-известно Sequential read/write, скоростите и за двете достигат стойности от 1200MB/s.

Memory контролерът поддържа 12 гигабитов SAS интерфейс и предоставя огромните 16GB DRAM за кеш. Всяко едно SSD в днешно време има DRAM за кеш, но техният обем обикновено е в порядъка на 256-512MB. Като се вземе предвид огромният капацитет на диска, обем от 16GB DRAM кеш е логичен, но въпреки това подобно количество е огромно.

Прочетете още:  Новостите при KDE Plasma: седмица 87. Вече поддържа фрактално скалиране при Wayland

От Samsung дават гаранция, че дискът е създаден да издържа пълен презапис на целия си капацитет – 16TB всеки един ден. Засега няма точна информация за гаранционните условия и какъв е гаранционният срок, но от компанията твърдят, че новият PM1633a е от два до десет пъти по-издържлив от конвенционалните MLC или TLC NAND чипове.

Подобни огромни дискове обаче в скоро време няма да бъдат достъпни за широка употреба, защото цената им остава прекалено висока. Има слухове, че цената на PM1633a ще е от 5000 до 8000$, но въпреки това той е едно много добро постижение и показва преимуществата на 3D NAND разполагането, което позволява подобни продукт с толкова голям обем.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments