Samsung смятат да свалят цените на SSD почти до тези на HDD до четири години

0
38
Samsung смятат да свалят цените на SSD почти до тези на HDD до четири години


От Samsung обявиха планове, че ще направят цените на SSD твърдотелните дискове конкурентни на обикновените хард дискове.

Откакто се появиха на пазара, SSD предлагат много по-голяма бързина от обикновените HDD дискове, но това си има своята цена – те винаги са били много по-скъпи, въпреки осезаемото намаляване на цената за гигабайт през годините, където HDD все още водят и не с малко.

От Samsung обявиха планове, че искат да смалят тази разлика до 2020-та година, като съотношението цена/пространство да се смали драстично. Те смятат, че дотогава ще могат да предлагат SSD с обем от 512GB на цената на 1TB обикновен хард диск.

Към момента цената на SSD е около 20-50 цента за 1 гигабайт, като цената варира в замисимост от капацитета на устройството, типа на NAND, както и от форм фактора – SATA, NVMe, M.2. В същото време конвенционалните хард HDD дискове имат цена от около едва четири цента за гигабайт, като тази стойност варира леко според производителя.

Хард дисковете с обем от 1TB обаче не винаги са най-оптималното решение относно цена/пространство, откакто производителите постигнаха по-голяма наситеност при шпинделите. Затова сега не е изненадващо да видим модели от по 2 и 4 терабайта, които са с още по-ниска цена за гигабайт.

За да изпълнят това, което са намислили, от Samsung ще трябва да предложат SSD с обем от 512GB за около 40 долара, което е доста голямо понижение в цената.

Samsung смятат да свалят цените на SSD почти до тези на HDD до четири години 3

Единственият начин за постигането на това е увеличаване на наситеността и увеличаването на продукцията на 3D NAND. От Samsung вече представиха 48-слоен NAND тази година, като до края на годината се очаква да влезе в масовото производство, но изглежда, че компанията ще има нужда от 64 и дори 96 слоя, за да може да осигури цените, в които се цели. Свалянето на цените с почти 2/3 ще изисква доста агресивен технологичен напредък.

Прочетете още:  Атаките над Windows 7 са се увеличили със 71%

Това сваляне на цените при SSD може най-накрая да забърза лаптопите и компютрите, защото дори и към момента, когато този тип дискове вече са широкоразпространени и на приемлива цена, повечето OEM производители продължават да слагат обикновени HDD хард дискове, за да осигурят по-ниска цена на целия продукт като цяло. Свалянето на цените при SSD може да доведе до това все повече производители да оборудват своите устройства със SSD. Крайният потребител също ще е облагодетелстван, защото за много по-ниска цена ще получава голяма бързина.

0/5 (0 Reviews)