Съобщенията на десетки хиляди Facebook потребители се продават в интернет

0
55
Съобщенията на десетки хиляди Facebook потребители се продават в интернет

Кибер престъпници са намерили начин да откраднат личните съобщения на десетки хиляди Facebook потребители от различни държави като Русия, Бразилия, Украйна, САЩ, Великобритания и други и да ги пуснат за продажба в интернет, съобщават от BBC.

Официалните данни са за лични съобщения на 81 000 акаунта, докато извършителите твърдят, че притежават данни за 120 милиона потребители. Те са откраднати по вече добре познатата схема с използването на зловредни разширения за интернет браузър.

От Facebook съобщават, че работата на едно от тези разширения е била да следи потребителите изкъсо, да наблюдава техните дейности, да събира нужната информация и детайли и да ги праща на хакерите. От социалната мрежа отричат да имат вина за изтичането на потребителските данни.

За пръв път офертата за продажбата на данните се е появила през септември, където в онлайн форум потребител с никнейм FBSaler е написал, че продава лична информация на Facebook потребители и разполага с такава за 120 милиона акаунта. Предлаганата цена е била 10 цента на акаунт.

Към момента продажбата не е налична, но данните остават на разположение на кибер престъпниците и може да бъде използвана за всякакви незаконни цели. Компанията по сигурността Digital Shadows е провела разследване, от което може да се потвърди, че са компрометирани личните съобщения на минимум 81 000 Facebook потребители, а на други 176 000 са откраднати телефонните номера и имейл адресите.

От BBC са се свързали с някои руски потребители на Facebook и заедно са удостоверили, че откраднатите съобщения са били техни.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  От Intel работят върху поддръжка за Miracast при Linux