Съоснователят на Wikipedia пусна социална мрежа, която да конкурира Facebook и Twitter

2
80
Съоснователят на Wikipedia пуска социална мрежа, която да конкурира Facebook и Twitter

Джими Уелз пусна нова социална мрежа, която да конкурира Facebook и Twitter. Няма да разчита на реклами.

Неведнъж сме виждали двамата съоснователи на Wikipedia Джими Уелз и Лари Сангер да критикуват популярността на социалните мрежи Facebook и Twitter и фактът, че те се използват за разпространение на фалшиви новини.

И докато Лари Сангер предприе мащабна протестна кампания срещу социалните медии и техните лоши практики, то Джими Уелз пусна новата социална платформа WikiTribune – WT:Social, която ще се използва за публикуване на новини и ще представлява пряка конкуренция на Facebook и Twitter.

Принципът при WT:Social е сходен с този на Twitter и Facebook, но новата медия няма да разчита на приходи от реклами, който бизнес модел според Уелз е доста проблемен. Той счита, че приходите само от реклами водят до съдържание с ниско качество и поради тази причина WT:Social ще разчита само на дарения.

Рекламите са на първо място при Facebook и Twitter и поради тази причина потребителите виждат най-отгоре в своите фийдове постове, които са с най-много ангажирания, а не тези, които са най-нови, което често води до дезинформираност.

В същото време WT:Social ще показва най-отгоре най-новите постове, за да може потребителите да са информирани, няма да има бутон за харесване „Like“, но впоследствие може да бъде добавен бутон „upvote“.

Новата социална медия вече има 50 000 потребители, но пред Financial Times Уелз заявява, че иска да бъде реална конкуренция на Facebook и Twitter и целта не е 50 хил., а 50 млн., 500 млн. и нагоре.

Механизмът за привличане на нови участници ще включва събиране на нишови групи от потребители със сходни интереси.

Прочетете още:  Малуер атакува милиони Android устройства

Ще създадем една среда, където лошите ще бъдат премахвани, защото е правилно, а не защото удрят по джоба ни“, заключава Уелз.

5/5 (1 Review)
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

Ама те изнудват да плащаш, иначе не ти дават достъп до абсолютно нищо.
comment image