САЩ анонсираха най-бързия суперкомпютър в света. Естествено, използва Linux

0
920

САЩ анонсираха най-бързия суперкомпютър в света. Естествено, използва Linux 3

САЩ анонсираха най-бързия в света супер компютър, който се казва Summit. Той е плод на партньорството между Министерството на енергетиката на САЩ, IBM и NVIDIA. Също както 500-тте най-бързи компютъра в света, Summit също използва Linux, където тази операционна система има пълна доминация.

Интересен момент тук е, че предишният най-бърз компютър Sunway TaihuLight, който се намира в Националния център за суперизчислителни машини в Wuxi, Китай, е два пъти по-бавен от Summit, което е забележително постижение.

За процесори Summit използва IBM Power 9 заедно с Nvidia Tesla Core видео карти. Състои се от 4608 отделни компютъра, които пък от своя страна се състоят от два 22-ядрени IBM Power 9 процесора и 6 NVIDIA V100 видео карти. Общият брой на процесорите в Summit е 9216, с 202 752 ядра и 27 648 видео карти. Има 10 петабайта оперативна RAM памет и 250 петабайта дисково пространство.

За да придобиете представа всъщност колко бърз е Summit, можем да приведем примера, че за решаването на задача, за която на обикновен настолен компютър ще са нужни 30 години, Summit ще я реши само за една, единствена минута! Тази впечатляваща изчислителна мощ ще се използва за машинно обучение, за наука, за разработването на нови технологии и климатични модели, за създаване на нови материали, медицина и пр.

От САЩ се заканват да не спрат дотук, и възнамеряват до 2021-а година да покажат компютър с екзафлопови възможности (1 екзафлоп = 1000 петафлопа). Имайки предвид, че Summit предоставя 200 петафлопа, очакваният след три години нов суперкомпютър на САЩ ще е пет пъти по-бърз.

Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments