Създадоха Bluetooth чип, който може да работи 11 години с една батерия и е голям само 1 милиметър

0
73
Създадоха Bluetooth чип

Едномилиметровият Bluetooth чип (вляво, оцветен в лилаво).

В модерния свят хората отдавна са обградени от Bluetooth радио сигнали, които се използват от устройства като телефони, аудио слушалки, IoT, безжични компютърни мрежи и пр. Проблемът обаче при съвременните Bluetooth устройства е във високото количество на енергия, което консумират, а също така и размерът на тяхната антена. Много потребители например са се сблъсквали с относително късото време за разговори с Bluetooth слушалки, което обикновено варира между 4 и 5 часа.

Изглежда, че проблемите с високата консумация на енергия и размера е напът да се решат от инженерите от Мичиганския университет, които са успели да сътворят Bluetooth чип, който е с големина от само един милиметър и консумира невероятно ниското количество енергия от под 1 миливат или конкретно 0.6 миливата. Това му позволява да работи 11 години с 5.8-милиметрова батерия тип монета, от вида, който се използва в дънните платки на компютрите и лаптопите.

Професорът David Wentzloff, който участва в разработването на чипа, обяснява на IEEE International Solid State Circuits Conference, че учените са успели да решат двата големи проблема на съвременните Bluetooth емитери. Те са създали „енергиен осцилатор“ и антена, които не се нуждаят от усилвател, какъвто се използва при всички подобни устройства до момента.

За намалявнето на размера на чипа се използва вграден в него трансформатор, което позволява постигането на невероятния му размер. Следващата стъпка според Wentzloff е добавянето на Bluetooth Low Energy (BLE) към милиметрови сензори, които също са разработени от учените от Мичиганския университет в проекта M3 project. Тези трансмитери ще са много полезни в различни области, включително и IoT устройствата.

Прочетете още:  Samsung официално пуснаха Galaxy C5
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments