Създадоха форк на GIMP с името Glimpse

2
69
GIMP

Група от недоволни от името на GIMP разработчици направиха форк версия на графичния редактор и я кръстиха Glimpse.

Тази група от хора се опита да убеди разработчиците на GIMP да променят името на програмата, но те отказаха категорично.

Причината за подобно искане е негативният смисъл, който носи името GIMP (GNU Image Manipulation Program) на английски език при някои социални групи, където означава оскърбление, а също така е свързано и с BDSM културата.

По мнението на основателите на Glimpse, смяната на името би направила по-лесно използването на GIMP в образователни учреждения, обществени библиотеки и корпоративна среда. Един от тях например обяснява, че се е видял принуден да промени името на шорткъта на десктопа на своя компютър, за да избегне съмненията в BDSM съпричастност у негов колега.

Също така учители споменават и за неадекватни реакции на учениците от класовете, при опита да се използва GIMP в учебния процес.

За разработчиците на GIMP обаче това не са основателни причини и те съобщават, че за 20 години името на програмата се е утвърдило и в компютърните среди то се свързва именно с графичния редактор и препоръчват в случаи, когато използването на името GIMP е неприемливо, да се използва пълното му име или да се сглобяват части от името, създавайки други имена.

В разработката на Glimpse към момента участват тримата разработчици bochecha, TrechNex и Member1221, които не са участвали в разработването на GIMP по никакъв начин. Към момента те съобщават, че все още се чудят как да пакетират кода за различните операционни системи, а също така че и работата по ребрандирането не е напълно готова.

Прочетете още:  Half-Life: Alyx излезе официално. Linux версията идва по-късно

През септември 2019-а година се планира да се пусне версия 0.1, която като за начало ще се различава от базата си GIMP 2.10.12 само по смененото име и ребрандирането. За Linux тази първа версия се планира да има издания в AppImage и Flatpak формати.

В бъдещите издания разработчиците смятат да отстранят визуални проблеми, за които са съобщавали различни потребители и да решат как по-добре би могъл да изглежда потребителският интерфейс.

Първото финално издание Glimpse 1.0 ще бъде и първото от типа “hard fork” и разработчиците очакват за него, че то ще е напълно портнато към GTK3 и ще има своя собствена документация. Това най-вероятно няма да се случи по-рано от излизането на GIMP 3.0, което е планирано по някое време за 2020-а година.

При Glimpse 2.0 плановете са за пълна промяна на потребителския интерфейс и дори за смяна на програмния език, който се използва за разработката на GIMP. Засега основните кандидати са програмните езици D и Rust.

Повече информация можете да намерите в официалния анонс.

5/5 (2 Reviews)
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

Дано да оправят малко интерфейса. Отделените прозорци винаги са ме дразнили, а откриването на инструменти за мен никога не е било лесно. В КолорПейнт и Пинта моментално откривам инструмента, който ми трябва, докато в ГИМП стоя и гледам умно 15 мин., защото всичко е толкова нагъчкано.