Secure Boot вече не е сигурен, Златният ключ е на разположение на всички

0
40
Secure Boot вече не е сигурен


Дотук със сагата Майкрософт и техния Secure Boot. След груба грешка на Майкрософт Златният ключ е на разположение за всички.

Secure Boot беше рекламиран нашироко и беше въведен в множество устройства като механизъм за защита от вируси, а и беше използван от майкрософт, за да попречат на въпросните устройства да се инсталират други операционни системи, особено Linux.

Сега цялата сага приключи, заради самия създател на Secure Boot в лицето на Майкрософт. Те самите са „изпуснали“ така нареченият „Златен ключ“, който е изтекъл и сега на теория всеки един потребител, който е с устройство, което използва Secure Boot, ще може да прескочи сигурния механизъм при буутване. Това ще позволи да се инсталира Linux на много повече устройства, което е положително, но в същото време различни зложелатели също със сигурност ще се възползват, за да разпространят своите вируси, рууткитове и малуер.

По-рано тази година двама разработчици откриха, че от Майкрософт инцидентно са забравили Златния ключ за Secure Boot в някои дебъгинг инструменти. С този ключ всеки може да пробие Secure Boot и да го направи практически ненужен.

Двамата софтуерни изследователи са в постоянен контакт с Майкрософт през последните месеци, а междувременно те пуснаха и сайт, който описва проблема в детайли и по какъв начин от Майкрософт са успели да оплескат генерално нещата.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе Mesa 19.2.5 с поправки за AMD и Intel