Шефът на Майкрософт: Windows е най-отворената платформа

0
27
Шефът на Майкрософт: Windows е най-отворената платформа


Шефът на Майкрософт Сатя Надела обяви на ITxpo 2016 в Орландо, че Windows е най-отворената платформа.

От цялото изказване на Надела, което беше относно Windows, Microsoft Office и присъединяването на LinkedIn, което породи много противоречиви чувства и спорове след публичния анонс, най-голямо впечатление направиха думите му относно Windows, където той казва, че Windows е най-отворената платформа.

„Windows е най-отворената платформа, която съществува и събира IT професионалистите, потребителите, разработчиците заедно, нещо, което винаги сме искали. Когато ги събереш заедно, точно тогава се случва магията“, казва Сатя Надела.

Да съберат всичко, което е свързано с Windows, за момента при Майкрософт най-много се отнася за универсалните приложения, от които се очаква да могат да бъдат стартирани на всякакви устройства с тази операционна система, като се адаптират сами според размера на екрана, без от това да страда работата на потребителя.

Платформата за универсални приложения (Universal Windows Platform – UWP) обаче често е доста критикувана от различни хора, включително и от Tim Sweeney, главен изпълнителен директор на Epic Games, според когото не само, че Windows платформата не е отворена, а тъкмо обратното:

„Дали тази нова промяна означава, че UWP е отворена екосистема? Нека погледнем какво означава тя за разработчиците – ако отговаряте на условията да станете регистриран разработчик на Майкрософт (Microsoft Registered Developer) и от Майкрософт ви приемат, следва да им изпратите универсалното приложение, което сте компилирали. След това, ако от Майкрософт го одобрят, те ще го подпишат дигитално с техния DRM и ще ви го върнат обратно. След това разработчикът може да разпространява своя софтуер към потребителите, но само за машини и устройства с Windows 10. Това ли означава „отворена“? Сами преценете“, казва Tim Sweeney.

Прочетете още:  Уязвимост в WhatsApp дава достъп до файловете ви на хакери

От Майкрософт вече са отговорили на Sweeney, като се опитват да го убедят, че всъщност UWP платформата е именно отворена, но шефът на Epic Games не изглежда никак убеден в това. В същото време шефът на Майкрософт Сатя Надела преиначава думите на Tim Sweeney, опитвайки се да обяснява, че целта на компанията е да даде повече на разработчиците, докато всъщност им взема свободата да разработват своите приложения за всякакви платформи, а не само за една.

0/5 (0 Reviews)