Скоро Google Chrome ще спира несигурните сваляния

0
39
Google Chrome

След няколко месеца интернет браузърът Google Chrome ще започне да спира несигурните сваляния.

Гигантът Google обяви в официален анонс, че техният интернет браузър Chrome първо ще започне да предупреждава своите потребители за опасни сваляния, а след това ще ги блокира напълно.

В блог пост от компанията обясняват, че ще бъдат спирани свалянията със смесено съдържание от HTPPS сайтове, които се считат за несигурни и опасни, като това ще включва различни изпълними файлове като .exe, .apk, мултимедийни файлове, документи и пр.

Скоро Google Chrome ще спира несигурните свалянияНесигурно свалените файлове представляват риск за сигурността и поверителността на потребителите. Например, свалена по подобен начин програма може да бъде заменена от хакери и атакуващи с цел подслушване и четене на лични данни“, се казва в изявлението.

Предупрежденията за несигурни сваляния ще започнат да се появяват от Google Chrome 81, която версия се очаква да излезе следващия месец. През следващите месеци, разработчиците на браузъра ще разширят обхвата на предупрежденията за още повече различни файлове.

Скоро Google Chrome ще спира несигурните свалянияСчитано от септември 2020-а година Chrome ще започне да предупреждава потребителите при сваляне на видео, аудио, изображения и текст, а всички други несигурни сваляния ще бъдат блокирани. Като финална стъпка при Chrome 86 ще бъдат блокирани всички несигурни сваляния със смесено съдържание, коятоверсия се очаква през октомври същата година.

Новите правила ще важат за всички платформи, на които се предлага Google Chrome – Linux, Windows и macOS, а също така и за Android и iOS. Потребителите на мобилни устройства обаче ще имат по-дълъг период за адаптиране, защото от Google ще забавят промените с едно издание и предупрежденията за тези потребители ще започнат да бъдат получавани в Chrome 83.

Прочетете още:  Излезе Google Chrome 80.0.3987.87. Спира FTP поддръжката

Според Google това се прави, за да бъде дадено време на собствениците на сайтове и уебмастърите да внесат необходимите промени.

Повече за предстоящите промени при уеб браузра Google Chrome можете да научите от официалното изявление.

5/5 (1 Review)