След 14 години на Linux Мюнхен окончателно минава на Windows 10

0
54

Голямата загуба на света на отворения код вече е факт – Общинският съвет на Мюнхен гласува окончателното преминаване от LiMux (дистрибуция, която е собствена разработка на Мюнхен) към Windows 10 и Microsoft Office вместо LibreOffice, като начинанието ще струва минимум 60 милиона евро.

Дотук се стигна, след идването на новия кмет на града Дитер Райтер, който обеща, че ще махне Linux, защото е фен на Windows, а в замяна от Майкрософт обещаха, че ще преместят немската си централа в Мюнхен, което вече е изпълнено и затвърждава съмненията в ужасяваща корупция по случая.

Въпреки всички предупреждения, че връщането към Windows е опасно, въпреки милионите, които Linux спести само за три години, откакто проектът беше завършен и въпреки изготвения доклад от Accenture, които са партньор на Майкрософт, но излязоха с обективното становище, че няма нужда от преминаване към Windows и всъщност препоръчват оставането на Linux и използването на LibreOffice, миграцията ще бъде осъществена, но на всички е повече от ясно, че тук нито Linux, нито Windows имат нещо общо, а става въпрос за политически акт.

За съжаление, една от най-големите загуби на Стив Балмър като изпълнителен директор на Майкрософт, която беше отбелязана като една голяма победа в света на отворения код, в края на краищата все пак се превърна в победа за Балмър, след като той отиде на крака в Мюнхен, за да предлага Windows, беше му отказано категорично, но сега се оказва, че всичко това са били празни усилия и подкупите на общинската администрация и слагането на правилния човек за кмет, са свършили своята работа.

Прочетете още:  Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.8 RC1

Крайният срок, който е поставен за извършване на преминаването от Linux към Windows е 2020-а година, като през този период трябва да бъдат мигрирани около 30 000 машини. В голямата си част това ще бъдат нови компютри и това ще натовари допълнително цената на проекта, а причината е в невъзможността на Windows 10 да работи на по-стар хардуер по начина, по който Linux може.

0/5 (0 Reviews)