Следващата операционна система на Майкрософт ще се фокусира върху сигурността

0
45
Следващата операционна система на Майкрософт ще се фокусира върху сигурността

Ново прессъобщение показва бъдещите планове на Майкрософт за новата им операционна система от ново поколение. Операционната система се създава в партньорство с големите компании Synaptics и AMD и според новото съобщение тя ще е фокусирана върху биометричната сигурност и ще включва в себе си Windows Hello.

Целта на този проект е да предостави на потребителите и индустрията една операционна система, която поставя нови стандарти в биометричната пръстова идентификация и усилена криптография при преносимите компютри, които ще използват Ryzen Mobile от следващо поколение на AMD и операционната система на Майкрософт.

В прессъобщението не се споменават почти никакви детайли, а се очертават само основните посоки за развитието на операционната система. Засега е ясно, че ще бъдат използвани мобилните процесори на AMD и сензорите за пръстови отпечатъци на Synaptics, които ще идват заедно с мощния комплект от инструменти SentryPoint™, които ще защитават потребителската идентичност.

Допълнително от Synaptic предоставят SecureLink, който комбинира поддръжка за TLS протокола с ECC удостоверяване и AES криптиране, както и PurePrint™ анти-спууф технологията, която ще намали риска при фалшифициране на пръстовите отпечатъци, вдигайки сигурността на още по-високо ниво. Драйвърите за PurePrint ще се актуализират постоянно, за да могат да отговорят на новите спууфинг технологии.

Засега не ни остава нищо друго освен да изчакаме в бъдеще да бъде публикувана повече информация относно новата сигурна операционна система на Майкрософт, когато вероятно ще станат известни повече детайли около този проект. Интересен и повдигащ вежди е фактът, че големи компании като Synaptic и AMD са решили да участват в затворен проект, при наличието на доста по-сигурната отворена система Linux, която се е доказала във времето и може много по-лесно да бъде надградена, но вероятно за това има причина, която към момента също не е ясна.

Прочетете още:  Microsoft се опитва да патентова Continuum при Windows 10 Mobile

Повече информация можете да получите от прессъобщението на Synaptic.

0/5 (0 Reviews)