Смартфоните разрушават планетата ни с тревожни темпове

0
913

Всички знаем, че разрушаваме планетата си, която е единствения ни дом към момента, но ново изследване посочва, че един непредполагаем до момента виновник ускорява процеса с много тревожни темпове.

Учените от университета McMaster публикуваха детайлен анализ на следите въглерод, които остават в атмосферата от производството на смартфони, лаптопи, таблети, компютри, монитори, сървъри или иначе казано на цялата информационно-комуникационна индустрия. Периодът на проучването обхваща годините между 2010 и 2020 и информацията определено предизвиква тревога.

Специалистите посочват като референция и стойностите на въглерод през 2007-а година, които са били 1%, алармирайки че към момента стойностите са утроени, а през 2040 се очаква да надминат 14%. За да придобиете по-голяма представа какво означава това – това е половината от количеството въглерод, което оставя цялата транспортна индустрия в целия свят.

В голямата си част въглеродът в атмосферата е от производството на смартфони, при добиването на редките минерали, които са нужни за тях. За производството на един смартфон се отделя толкова въглероден диоксид, колкото за неговото десетгодишно използване и зареждане, което означава, че можем да се замислим при следващата покупка на смартфон и да помислим дали не можем да изкараме още година-две със стария модел.

Данните сочат още, че смартфоните с големи дисплеи оставят много повече въглерод след себе си, а от Apple признаха, че при производството на iPhone 7 Plus се отделят с 10% повече въглерод, отколкото за производството на iPhone 6s. Като голяма заплаха се посочват и IoT устройствата, които вече ни заливат отвсякъде.

Учените посочват, че ако скоро компаниите не преминат към 100% рециклиране на материалите, мрачните прогнози за количеството на въглероден диоксид в атмосферата могат да бъдат надхвърлени неколкократно. Ние, като крайни потребители, не можем да помогнем за този процес, но можем да се замислим дали си заслужава да бъдем винаги с последен модел смартфон и да си дадем сметка, че можем да изкараме още известно време със стария.

Прочетете още:  Windows 10 блокира Zero-Day заплахи дори и без специални кръпки за тях
0/5 (0 Reviews)