Сноудън използва свободен софтуер, защото се страхува от backdoor в Windows приложенията

0
49
Сноудън използва свободен софтуер


Едуард Сноудън участва отдалечено в конференцията на Free Software Foundation LibrePlanet, за да дискутира предимствата на отворения софтуер и за да обясни, че не вярва на Microsoft.

Сноудън, който работеше към ЦРУ и Агенцията за национална сигурност като шпионин споделя, че не вярва на Microsoft и смята, че те имат инсталирани задни вратички за проследяване и подслушване. Дори, когато е бил на служба Сноудън не е използвал продукти на Microsoft, защото не им вярва. „Не, защото съм сигурен, че има, просто не им вярвам“, казва той.

В участието си на конференцията той изяви мнение, че всички разработчици трябва час по-скоро да запушат всички уязвимости. Това не е въпрос за стабилността, да, тя е важна, но циклите на ъпдейт трябва да се опитват да достигнат скоростта на атаките, иначе потребителите се поставят в опасност, смята Сноудън.

Това не е първият път, когато проблемът със задните вратички на Microsoft се изкарва под светлината на прожекторите, защото в миналото самите Microsoft признават, че могат да използват операционната си система, за да помагат на САЩ да шпионира потребителите си.
Например през 2013-та година правителството на Германия беше посъветвано да не използва Windows 8 именно поради такива задни вратички, като Windows 7 се счита за далеч по-добра алтернатива в това отношение. В Китай също отказаха да преминат към Windows 8, защото ги шпионира и може да им открадне секретни документи и служебни тайни.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  How to: Linux накъсване на картината (tearing) при лаптопите (Nvidia Optimus/PRIME). Решение