SpaceX прати Linux суперкомпютър в космоса

0
45
SpaceX прати Linux суперкомпютър в космоса


Вчера, на 14-и август, в 16:31 часа координираното универсално време (UTC), корабът Dragon Spacecraft на SpaceX изведе в орбита първия суперкомпютър на Hewlett-Packard, който се управлява от Linux.

Компютърът се казва Spaceborne Computer и е част от разработка на HP и SpaceX, продължила една година, като част от експеримент.

Целта на експеримента е да се изпитат конвенционалните компютри дали ще издържат в космоса, за да могат да помогнат на хората за изучаването му.

Изстрелването се състоя от Kennedy Space Center във Флорида, с ракетата CR-12, която носеше със себе си High-Performance Commerical Off-The-Shelf (COTS) или накратко Spaceborne Computer. Той е поместен в Dragon Spacecraft кораба.

Според блога на Hewlett-Packard Enterprise (HPE) изчислителната част на компютъра се управлява от Linux-базирана операционна система с отворен код. През следващата една година дом на компютъра ще бъде Международната космическа станция.

Периодът от една година не е избран случайно – това е времето, което е нужно за пътуване до планетата Марс със съвременните технологии.

Условията на Международната космическа станция ще бъдат много по-сурови, отколкото са те на Земята, сред които по-висока радиация, космически лъчения, слънчеви изригвания и пр., което ще позволи да се изследва космическият ефект върху компютърното устройство, за да може то да се подобри в съответствие с резултатите.

SpaceX прати Linux суперкомпютър в космоса 3

Пращането на Linux суперкомпютъра в космоса ще помогне да бъде преодолян проблемът със забавянето при изпращане и получаване на данните. За да може да бъде одобрен от НАСА и да бъде изпратен в космоса обаче, компютърът е преминал през 146 теста, като едно от изискванията на НАСА е било по-добро физическо укрепване на машината.

Прочетете още:  Излезе Linux Kernel 5.7 RC3

Отделно от HPE са разработили throttling в реално време, който да намали въздействието и грешките, причинени от околната среда.

Ако експериментът се увенчае с успех, в космоса ще бъдат пратени и други най-различни технологии. Скачването с Международната космическа станция е предвидено за утре, 16-и август.

5/5 (1 Review)