Специалисти откриха начин да идентифицират хора през стени с Wi-Fi

0
68
Специалисти откриха начин да идентифицират хора през стени с Wi-Fi

Специалисти откриха начин да разкриват личности през стени посредством Wi-Fi сигнал.

Група от учени от калифорнийския университет Санта Барбара съобщиха, че са открили нов начин за идентифициране на хора през стени посредством Wi-Fi сигнал и анализиране на тяхната индивидуална походка.

Йосамин Мостофи и нейният екип от учени са нарекли технологията XModal-ID (изговаря се Cross-Modal-ID), която позволява идентифицирането на човек само по походката му. За целта обаче е необходимо предварително видео, в което е заснета походката на конкретния човек.

Разпознаването става само чрез Wi-Fi сигнал и екстрактване на 3D изображение от вече заснетото видео с използването на Human 3D Mesh Extraction алгоритъм. След това учените симулират RF сигналите, които се генерират, ако човекът се разхожда в зона с Wi-Fi сигнал.

Следващата стъпка е да се направят сравнения на походката чрез сравняване на спектрограмите, създадени от Wi-Fi сигналите в реално време и тези от видеото.

Учените подчертават, че не е необходимо първоначално обучение на софтуер и не е необходимо да се знаят подробности за заобикалящата среда.

Проведените експерименти показват успеваемост между 82% и 89%, което е доста висок резултат. Учените обясняват, че тази технология може много да помогне при полицейски акции за идентифициране на престъпници.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Samsung ще изкарат още два сгъваеми смартфона